Vláda si pod rouškou nouzového stavu uzurpuje moc, myslí si Bartoš o superúřadu

Ministr Blatný řekl, že bude platit ochrana osobních údajů. Jak reaguje šéf Pirátů Bartoš?

Sledování telefonů nakažených, zavírání obchodů nebo zákaz hromadných akcí. Právě to má novému hygienickému superúřadu umožnit novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Návrh, který připravilo ministerstvo zdravotnictví, ale kritizuje opozice i někteří právníci. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše jde o naprostý nesmysl.

Resort zdravotnictví pod ministrem Janem Blatným navrhuje sjednotit krajské hygienické stanice pod jeden úřad. O všech mimořádných opatřeních doposud rozhoduje vláda v rámci nouzového stavu, tedy pod dohledem Parlamentu. Nově by ale vše řídil hygienický superúřad, jehož šéfem by byl hlavní hygienik. To ale kritizuje opozice.

„Vláda doslova pod rouškou nouzového stavu přihodila do návrhu zásadní věci. První je zásah do zákona o elektronických komunikacích, který by hygieně umožňoval vyžadovat od operátorů lokační až tři týdny staré údaje z telefonu. Například paměťová mapa nebo e-rouška byly doteď na principu dobrovolnosti, ale najednou by si vláda uzurpovala moc nahlížet lidem do soukromí,“ uvedl v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti přitom už dlouho volají po centralizaci hygienických stanic. „Jeden z argumentů vlády byla nutnost centralizace řízení hygienických stanic, což je asi v pořádku, ale krajským hygienickým stanicím by měly zůstat kompetence například pro lokální výskyt nemoci v nějaké fabrice, to asi není třeba řídit centrálně,“ řekl Bartoš.

„Ministr (Blatný, pozn. red.) je odborník ve svém oboru medicíny. My se zabýváme digitalizací státní správy a toto celé je nesmysl, který musíme zastavit. Vždy, když policie vyšetřuje nějaký případ nebo hledá člověka, může si od operátorů data vyžádat,“ zdůraznil.

Druhá věc je podle něj ještě problematičtější. „Nemohla by probíhat debata, zda má vláda povinnost kompenzovat postižené subjekty. Otevření škol a hospod by dostala do rukou jedna instituce,“ dodal.

S návrhem nesouhlasí i další politici

Se svou kritikou není v opozici sám. „Aby zákon dával jednomu úřadu takové pravomoci, to je za hranou,“ uvedla předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Přece se nemůžeme na pokyn jednoho člověka pustit do šmírování lidí, aniž by to bylo kýmkoliv kontrolováno,“ podotkl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Pokládáme to za naprosto šílené. Vše musí probíhat vždy pod patronací vlády s dohledem Parlamentu,“ sdělil předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

Tagy:
opozice nouzový stav Vít Rakušan ODS Marek Benda Markéta Pekarová Adamová Piráti Ivan Bartoš Česká pirátská strana Ministerstvo zdravotnictví vláda Jan Blatný superúřad Krajská hygienická stanice