ČR má mít strategické zásoby potravin pro všechny na tři dny. Realita je ale jiná

Ilustrační foto

Stát má pouze poloviční zásobu potravin pro krizové scénáře

Jak je na tom Česká republika se strategickými zásobami potravin? Stát by měl mít na skladech rezervu pro všechny obyvatele na tři dny. V tuto chvíli jsou ale podle všeho státní zásoby ani ne na jeden a půl dne.

„To je dohromady 13 milionů porcí. Jde především o mražené maso, konzervy, sušené mléko, obilí, cukr nebo sůl,“ uvedla reportérka CNN Prima NEWS Pavlína Fabiánová.

„Když vezmete, že vedle toho jsou tady zásoby v supermarketech, fungující zemědělství, tak to není až tak jakoby špatná situace,“ reagoval na stav předseda Státní správy hmotných rezerv Pavel Švagr.

Ministerstvo zemědělství dlouhodobě usiluje o navýšení potravinové bezpečnosti, tedy o zvýšení strategických zásob. „My ten požadavek na zásoby u základních potravin na 15 dní – a pokud jde o obiloviny, tak na 30 dní – vznášíme opakovaně,“ informoval resort.

Jeden den navíc stojí asi 500 milionů korun

Jeden den zásob navíc by vyšel zhruba na 500 milionů korun. V rozpočtu na letošní rok dostaly státní hmotné rezervy navíc 400 milionů korun. Většinu potravin správa skladuje u výrobců nebo dalších dodavatelů. Jak velké jsou zásoby jednotlivých potravin, to je utajovaná informace.

V některých evropských státech pak musí mít zásobu potravin třeba na 14 dnů ze zákona sami občané. V zásobách by mělo být to, co normálně jíme. Podle seznamu potravin, který doporučuje německá vláda, by lidem doma kromě rýže nebo těstovin neměl chybět olej, tuk, káva nebo čokoláda. Seznam zahrnuje i kompoty, vejce, med a maso nebo ryby v konzervách. Potraviny se postupně obměňují.

Kdo je připraven, není překvapen, je zase heslo, kterým se řídí takzvaní preppeři, tedy lidé, kteří se připravují na nečekanou krizovou situaci, jako je třeba blackout. Někteří mají zásoby potravin a hygienických potřeb pro rodinu třeba na dva až tři měsíce.

Tagy: