Čtyři členské země EU hodlají uznat Palestinu jako stát. Hovoří o jediné možné cestě k míru

Španělsko, Irsko, Malta a Slovinsko hodlají uznat samostatný stát Palestina. V tiskové zprávě to oznámili představitelé těchto zemí s tím, že se jedná o jediný způsob, jak „dosáhnout v oblasti míru a bezpečnosti“. S prohlášením přišli na okraj summitu EU v Bruselu. Informuje o tom web euronews.com. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake pro CNN Prima NEWS zmínil, že Česko je zastáncem dvoustátního řešení.

„My, premiéři vlád Irska, Malty, Slovinska a Španělska, jsme se setkali v rámci zasedání Evropské rady, abychom sdíleli své názory ohledně situace v Gaze a na Blízkém východě,“ stojí v oficiálním prohlášení.

K TÉMATU: Moskevské námluvy s Hamásem jako poslední kapka aneb Fenomén izraelsko-ruských vztahů

Představitelé vlád se podle dokumentu shodli na „naléhavé nutnosti okamžitého příměří, bezpodmínečného propuštění rukojmích a okamžitého dodání humanitární pomoci do oblasti Gazy“.

Vlády států se také shodli na tom, „že koexistence izraelského a palestinského státu je jedinou možností, jak v oblasti dosáhnout trvalého míru a stability“.

Celkem 9 z 27 členských států EU aktuálně uznává právo palestinského obyvatelstva na samostatný stát, a to podle nastavených hranic z roku 1967, v nichž je zahrnut Západní břeh Jordánu, Pásmo Gazy i východní Jeruzalém, připomíná web euronews.com.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake pro CNN Prima NEWS uvedl, že Česko stojí za dvoustátním řešením. To podle něj „zůstává jedinou cestou pro naplnění palestinských státotvorných ambicí a zároveň zárukou pro zajištění bezpečnosti Izraele,“ sdělil redakci Drake.

Šéf tuzemské diplomacie doplnil, že každá podobná aktivita musí jít ruku v ruce s důležitými hráči světové politiky. „V tomto směru podporujeme každou smysluplnou diplomatickou iniciativu, která je řádně koordinována s klíčovými aktéry v regionu, zejména se Spojenými státy,“ doplnil pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zahraničí.

Premiér Malty Robert Abela na sociální síti X uvedl, že k uznání dojde, až nastanou „vhodné podmínky a okolnosti přispějí k úspěšnému mírovému jednání“. V příspěvku rovněž zopakoval stanovy společného prohlášení.

Podle webu potvrdil slovinský předseda vlády Robert Golob, že se schůzky měli zúčastnit i představitelé Belgie, jež je považována rovněž za podporovatele práva Palestiny na vytvoření autonomního celku. Belgie však má nyní na starosti předsednictví EU, takže je nejspíše tímto postem limitována.

Předseda Evropské rady Charles Michel v rámci pátečního summitu uvedl, že „debata o uznání Palestiny nebyla na stole“.

Rada bezpečnosti OSN opět nepřijala rezoluci volající po přerušení bojů v Pásmu Gazy. S návrhem tentokrát přišly Spojené státy, které dříve podobné texty vetovaly, proti se ale postavily Rusko a Čína, tedy další dva stálí členové rady s právem veta. Ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja před hlasováním americkou rezoluci označil za zpolitizovanou a nedostatečně tvrdou vůči Izraeli.

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová navrženou rezoluci před hlasováním prezentovala jako způsob, jak vyvinout tlak na teroristickou organizaci Hamás, aby přistoupila na kompromis ohledně propuštění rukojmích.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinská armáda útočí na ruské ropné rafinerie

Tagy: