Další divné Putinovo chování? Na mši se vrtěl, prapodivně přežvykoval a působil roztržitě

Ruský prezident Vladimir Putin se účastnil velikonoční mše v Moskvě (24. 4. 2022).

Putin se na mši choval podivně

O velikonoční mši v moskevské katedrále Krista Spasitele, které se zúčastnil také ruský prezident Vladimir Putin, se už v souvislosti s děním na Ukrajině napsalo hodně. Detailní záběry ale opět ukázaly, že se Putinův zdravotní stav nejspíše postupně zhoršuje. Experty zaujalo jeho prapodivné žvýkání doprovázené divnými pohyby během mše.

Když stál Putin v moskevském chrámu katedrály Krista Spasitele po boku starosty města Sergeje Sobjanina, kousal se do rtu a na první pohled vypadal nejistě. „Nervózně vyhlížející Putin se při sledování bohoslužby vrtěl a působil roztržitě. Zdálo se, že si žvýká vnitřek úst, což přispělo k názorům, že na něj doléhá tlak ruských neúspěchů ve válce na Ukrajině,“ píšou novináři z deníku Daily Mail.

Spekulace o fyzické a duševní kondice ruského prezidenta se začaly objevovat poté, co se objevily záběry z jeho setkání s ministrem obrany Sergejem Šojguem. Experti si všimli hned několika znaků, které mohou naznačovat, že je prezident vážně nemocný.

Nejvíce se diskutuje o faktu, že se šéf Kremlu během 12minutového rozhovoru křečovitě držel okraje stolu a ani jednou se ho nepustil. Mimoto si sledující všimli Putinových nafouklých a bledých tváří, celkově povadlého vzezření i poklepávání nohou. Okamžitě se tak vyrojily názory, že 69letého Putina sužuje nějaká vážná nemoc – nejčastěji se skloňovala rakovina a Parkinsonova či Alzheimerova choroba.

Právě Parkinsonovu chorobu zmiňují experti také při hodnocení jeho účasti na velikonoční mši, příznakem může prý být sucho v ústech, které může vést k podivnému přežvykování. O tom, že Putin trpí zmíněnou nemocí, se spekulovalo už loni, Kreml ale vše okamžitě popřel. Odborníci však poukazují i na stále častější třes, pomalé pohyby a ztuhlost. To vše je patrné z videí, na kterých se Putin v posledních týdnech objevuje.

Vidíme překvapivě oslabeného člověka

„V porovnání s Putinem, kterého jsme vídali ještě před pár roky, teď vidíme překvapivě oslabeného člověka. Zdravý prezident by se nepotřeboval rukama přidržovat a neměl by problémy s tím mít obě nohy na zemi,“ popsal pro The Sun svůj dojem z Putinova setkání s ministrem obrany americký profesor a expert na řeč těla Erik Bucy.

Podle něj se Putin může potýkat se ztrátou váhy a svalové hmoty, kterou způsobila neznámá choroba. Bucy se domnívá, že podlomené Putinovo zdraví ilustrují i prezidentovy nadmuté tváře. Někdejší členka britského parlamentu Louise Menschová je pak skálopevně přesvědčená, že zmíněné video jasně ukazuje, že má Putin Parkinsonovu nemoc.

Vlastní názor na zdravotní stav ruského diktátora má i lékařka a někdejší česká ministryně Džamila Stehlíková. „Záda jsou v háji, je schvácený korzetem a Parkinsonem. Celý oteklý, metabolický, rozvrácený, nadopovaný jako Brežněv. Dávky kortikosteroidů rostou, nádor také. Paranoik v posledním tažení se sápe po věčné slávě. Bude zatracen,“ napsala na Twitter.

Důvodem všech možných Putinových problémů může být stres kolem vojenské invaze na Ukrajinu, která se podle zpravodajců nevyvíjí tak, jak si Kreml představoval. Ruské ministerstvo obrany v pátek pravděpodobně omylem prozradilo obrovské vojenské ztráty. Číslo zveřejněné webem Readovka přesahuje hranici 20 tisíc vojáků, čímž se blíží údajům, které uvádí Kyjev. Web později zprávu smazal a označil ji za ukrajinský hackerský útok.

Žádost o čtyřdenní příměří zamítnuta

Jak na tom Putin doopravdy je, ví asi jen on sám a jeho nebližší okolí. Vzhledem k dřívějším vyjádřením Kremlu a popírání veškerých spekulací ohledně Putina zdravotního stavu navíc nelze předpokládat, že pokud by prezidentovi opravdu něco bylo, dostaly by se takové informace na veřejnost.

Na velikonoční mši Putin podle přihlížejících většinu času mlčel, jen jednou se přidal k hromadné odpovědi věřících „opravdu vstal z mrtvých“. Křesťanská věrouka hlásající lásku a mír se na první pohled nepotkává s Putinovým úmyslem „denacifikovat Ukrajinu“. Rusko navíc nevyslyšelo prosby šéfa OSN Antónia Guterrese, který žádal alespoň čtyřdenní příměří, jež by se krylo s pravoslavnými svátky.

Později o příměří na sváteční den požádali i sami Ukrajinci, ale neúspěšně. Sám biskup ruské pravoslavné církve, patriarcha Kirill, sice chce, aby válka skončila brzy, nikdy ji ale neodsoudil a její začátek podpořil, čímž logicky ovlivňuje i ruské veřejné mínění.

Tagy: