Denacifikace Balkánu? Srbský parlament je plný zbytečných idiotů, míní expert Tesař

Srbský parlament

Tesař o srbsko-kosovském konfliktu

Poslední dny na Balkáně jsou ve znamení zhoršování vzájemných srbsko-kosovských vztahů. Napětí v regionu vzrostlo den předtím, než měla vstoupit v platnost nová nařízení kosovské vlády zahrnující zrušení platnosti srbských dokladů a registračních značek aut na jejich území. Podle balkanisty Filipa Tesaře ale situace tak dramatická není.

Kosovská vláda v červenci uvedla, že od 1. srpna budou cestujícím přijíždějícím ze Srbska měněny jejich doklady za nové identifikační průkazy vydané Prištinou, které budou sloužit ke vstupu a odjezdu ze země, a to s platností na tři měsíce. Kromě toho mělo v pondělí vejít v účinnost i nové nařízení týkající se registračních značek. Protesty proti novým opatřením kosovské vlády vyvrcholily v neděli, kdy etničtí Srbové žijící na severu Kosova zablokovali dva nejvýznamnější vzájemné hraniční přechody. V rámci zklidnění situace následně tamní autority rozhodly o odkladu účinnosti obou norem, a to do 1. září.

„Válka není jako požár lesa, kdy se z malého ohníčku stane velký, a pak už to nikdo nedokáže zastavit,“ vysvětluje Tesař a dodává, že vyvoláním konfliktu by ani jedna strana nic nezískala. „Aktuální dění připomíná opravdové napětí jenom tím, že se dostává na přední stránky novin.“

Jako nevýznamný hodnotí Tesař i nedávný výrok srbského poslance za vládní Srbskou pokrokovou stranu Vladimira Đukanoviće, dle kterého Srbsko musí provést „denacifikaci Balkánu“. „Tamní parlament je plný takovýchto jestřábů, kteří hrají spíš úlohu zbytečných idiotů,“ vysvětluje pracovník Ústavu mezinárodních vztahů. „Vedení nejsilnější parlamentní strany, jejímž je Đukanović členem, si ho bezprostředně poté pozvalo na kobereček. On vzápětí zveřejnil rozsáhlou omluvu, že to takhle vůbec nemyslel, že to byla chyba.“

Celá situace je zajímavější i v kontextu války na Ukrajině. Rusko má totiž dlouhodobě nadstandardní vztahy právě se Srbskem. Vzájemně mají například uzavřenou smlouvu o volném obchodu, která by po skončení ruské agrese mohla být pro Putinův režim klíčová. „Rusové budou hladoví po západním zboží, které se k nim přes sankce nedostane. Srbsko by tak mohlo sloužit jako skvělý prostředník,“ komentuje Tesař.

Existence samostatného a nezávislého Kosova je však pro Rusko postupem času důležitější a důležitější. „Kosovo je pro ně velmi výhodným precedentem. Používají ho jako argument pro podporu vlastních separatistických území. Rusko často opakuje text deklarací, jimiž západní země uznávaly nezávislost Kosova,“ uzavřel Tesař.

Tagy: