Další Putinova čistka? Mocný generál skončil v obávaném moskevském vězení, tvrdí novinář

Nechvalně proslulé vězení Lefortovo v Moskvě

Další vysoká šarže se ocitla v nelibosti Putinova režimu. Web The Moscow Times informoval o uvěznění šéfa Pátého oddělení Federální služby bezpečnosti (FSB) Sergeje Besedy. Generálplukovník se podle informací novinářů ocitl v nechvalně proslulé věznici Lefortovo kvůli podezření z vyzrazení informací ohledně ruské invaze na Ukrajinu.

Beseda byl umístěn do domácího vězení už v březnu. Podle Moscow Times upadl vysoce postavený důstojník u Putina v nemilost kvůli z ruského pohledu neuspokojivé situaci na Ukrajině. Jeho Páté oddělení totiž mělo na starosti poskytování zpravodajských informací o politické situaci na Ukrajině získávání podpory Kremlu v zemi.

„FSB se zpočátku snažila Besedovo zadržení bagatelizovat tvrzením, že jde o pouhý výslech mocného generála. Nyní jsem se ale ze svých zdrojů dozvěděl, že tento ,pouhý výslech‘ Besedu nezachránil před celou ve vězení Lefortovo,“ píše ve svém článku Andrej Soldatov. Novinář pak dodává, že zatčení takto vysoce postaveného muže jen dokazuje, jak se od začátku války změnil vztah Putina k jeho dříve oblíbeným tajným službám.

Páté oddělení je přitom jediná sekce, kterou Putin během svého působení v čele FSB vytvořil. Jejím úkolem bylo monitorování zemí bývalého Sovětského svazu a získávání informací, díky kterým mohl Putin postsovětské republiky držet v ruské sféře vlivu. Šéf oddělení Beseda se pak těšil Putinově mimořádné důvěry.

Soldatov, který se Pátým oddělením dlouhodobě zabývá, popisuje jeho činnost jako „řadu diplomatických katastrof“. Jeho agenty totiž prý odhalili prakticky všude – Od Abcházie, přes Moldavsko až po Ukrajinu, kde byl během Majdanu osobně přítomen i sám Beseda. Přesto Putin svého generálplukovníka stále držel nad vodou. Vypadá to ale, že s průběhem války na Ukrajině došla prezidentovi trpělivost.

Besedovi podle Soldatova nezlomily vaz jen nedostatečně kvalitní informace před ruskou invazí, ale spíše jeho selhání při vytvoření a financování prokremelské opozice na Ukrajině. Novinář se ale domnívá, že ani jedna z těchto teorií nevysvětluje, proč Putin poslal Besedu do obávaného moskevského vězení. Jiné vysoce postavené důstojníky totiž buď propustil, nebo je nechal přeřadit na jiná oddělení. „Místo toho poslal Putin Besedu pod falešným jménem do Lefortova – jediného vězení v zemi, které je pod kontrolou FSB. Je to místo s děsivou reputací, kterou si získalo ve 30. a 40. letech minulého století. Je tam stále podzemní popraviště s dírami po kulkách z dob Stalinových čistek,“ popisuje Soldatov.

Paranoidní Putin, nebo zrádce z FSB?

Jedno možné vysvětlení pak novinář nabízí. Páté oddělení FSB totiž mělo ve své gesci i udržování oficiálních kontaktů s americkou CIA. A mnoho lidí v Kremlu si klade otázku, jak je možné, že americké zpravodajské služby měly před invazí tak přesné informace. „Když Putina zachvátí paranoia, začne hledat zrádce na místech a institucích, o kterých je známo, že mají oficiální kontakty s americkou rozvědkou,“ vysvětluje Soldatov s tím, že Beseda byl takhle přímo na ráně.

Novinář pak ještě připomíná podobný případ z roku 2016, kdy se hodně propíralo možné zasahování Ruska do prezidentských voleb v USA, ve kterých nakonec zvítězil Donald Trump. Tehdy podle něj Putin vyčistil celé jedno oddělení FSB a zástupce ředitele Sergej Michajlov, který měl na starosti sdílení informací ohledně kybernetiky s Američany, byl s obviněním z velezrady na krku okamžitě poslán do Lefortova.

Tagy: