Další úder USA: Podle Hútíů směřovaly střely na hlavní město Saná, Američané mluví o radaru

Americká válečná loď třídy Arleigh Burke pálí směrem na pozice Hútiů v Jemenu.

Další útok proti Jemenu

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu, cílem byl tentokrát radar Hútíů. Na síti X to uvedlo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Mluvčí povstalců později řekl, že americké údery, včetně toho sobotního v metropoli Saná, nebudou mít žádný vliv na kapacitu povstalců pokračovat v útocích na obchodní lodě v Rudém moři a v Adenském zálivu.

I v pátek Hútíové podle Washingtonu odpálili nejméně jednu balistickou střelu proti nákladnímu plavidlu. Hútíové v sobotu televizi Al-Džazíra také řekli, že si poslední úder amerických sil nevyžádal mrtvé ani zraněné. Rebelové také znovu slíbili pomstu.

ČTĚTE TAKÉ: CNN exkluzivně v tunelu Hamásu. Dvacet metrů pod zemí je i splachovací záchod, popsal reportér

„Tento úder uskutečnila loď USS Carney za použití útočných střel Tomahawk,“ uvedla na X k nové vojenské akci americká armáda, podle níž šlo o útok spojený s jedním z pátečních cílů. V noci na pátek se Spojené státy a Británie zaměřily na několik desítek pozic Hútíů a pět povstalců při tom zabily. Televize pod kontrolou rebelů informovala, že i v noci na sobotu společně útočily USA a Británie, američtí činitelé ale hovoří jen o útoku amerických sil.

Velitelství CENTCOM v sobotu také uvedlo, že tyto údery proti povstalcům nemají nic společného s operací Prosperity Guardian, kterou Spojené státy zahájily v Rudém moři a v Adenském zálivu v prosinci s cílem chránit obchodní lodě. Této operace se účastní asi 20 zemí.

Spojené státy a Británie s podporou několika dalších zemí proti Hútíům zaútočily už v noci na pátek, kdy zasáhly několik desítek cílů. Akci odsoudili Hútíové i jejich spojenci Írán, libanonský Hizballáh a palestinský Hamás. Rusko útok označilo za porušování mezinárodního práva a připomnělo, že jen den před americko-britskými údery Rada bezpečnosti OSN vyzvala povstalce k zastavení útoků na obchodní lodě plující kolem Jemenu k Suezskému průplavu nebo opačným směrem.

Saúdská Arábie či Omán, které s Jemenem sousedí, vyjádřily v pátek obavy ohledně eskalace situace v regionu. Rijád je navíc důležitým hráčem při jednáních o míru v občanské válce v Jemenu, která zprostředkovává OSN. Ta se začala nadějně vyvíjet loni, když Saúdská Arábie a Írán, které v jemenské válce stojí na opačných stranách konfliktu, obnovily po sedmi letech diplomatické vztahy.

Hútíové od listopadu zasáhli v Rudém moři několik lodí, dalších více než dva tisíce donutili, aby se plavily jinou, podstatně delší námořní trasou. Povstalci tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a podporu izraelské vlády některými zeměmi. V pátek Hútíové, kteří ovládají severozápadní část Jemenu, včetně metropole Saná a většiny jemenského pobřeží Rudého moře, označili americko-britské údery za pokračování „podpory izraelského zločinu v Gaze“.

V pátek se v Saná a dalších jemenských městech, včetně těch, která nejsou pod kontrolou povstalců, konaly na protest proti americko-britským úderům masové demonstrace. Účastnily se jich desetitisíce lidí, kteří nesli jemenské a palestinské vlajky. „Těmito nálety se USA snaží o hegemonii nad celým arabským světem,“ řekl podle agentury AP jeden z demonstrantů.

VIDEO: Západ udeřil na povstalce v Jemenu

Tagy:
radar Jemen Írán USA Rudé moře hlavní město Armáda Spojených států amerických USS Carney