Daň na tichá vína je stále ve hře. Stanjura očekává miliardové zisky, vinaři znevýhodnění

Daň na tichá vína je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) stále ve hře.

Daň na tiché víno

Daň na tichá vína je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) stále ve hře. Do státního rozpočtu by to podle jeho dřívějších výpočtů mohlo přinést až čtyři miliardy korun ročně. Na jaře loňského roku to vládě doporučila i Národní ekonomická rada vlády. Nakonec se ale daň na tichá vína do konsolidačního balíčku nedostala. Teď o dani budou rozhodovat předsedové vládních stran. To se ale nelíbí ani vinařům, ani opozici, podle které by čeští vinaři byli oproti jiným evropským kolegům značně znevýhodněni.

Spotřební daň z lihu vzrostla o deset procent a zvýšila se také daň z přidané hodnoty u piva. Toho se dočkali čeští konzumenti se zavedením konsolidačního balíčku od prvního ledna. Tiché víno jako jediné zůstalo s nulovou daní.

ČTĚTE TAKÉ: České hospody jsou v krizi. Výčepy piva teď zachraňují i vietnamští živnostníci

To by se ale podle Stanjury, který je zastánce zavedení daně z tichého vína, mohlo od příštího roku změnit: „Já si myslím, že je šance, že ten názor nakonec zvítězí. Že pomůže ten hlavní argument, že minimálně 2/3 této daňové úlevy končí u jiných než českých daňových poplatníků.“

S tím ale nesouhlasí bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která by se vrátila s debatou zdanění tichých vín na evropskou úroveň. „Všichni vinaři profitují tam, kde je spotřební daň nulová. A to jsou všechny okolní státy, s výjimkou Polska, ale to není vinařská oblast. Zatímco jiné země podporují své vinaře, tak pan ministr Stanjura tuto naši tradici a tuto kulturu vymění za jednotky miliard,“ uvedla.

A podobného názoru jako Schillerová je i poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD): „Já bych nerušil tu výjimku, protože opravdu pro ten stát to nemá takový význam.“

Zdanění tichého vína dlouhodobě odmítají moravští pěstitelé. Podle nich by to znamenalo další významné zvýhodnění zahraničních vín. „Myslím si, že bych dal inzerát, že prodám firmu. Protože ty náklady, které narůstají každým dnem, ty jsou úplně neúměrné,“ sdělil CNN Prima NEWS vinař Zdeněk Habrovanský.

O zdanění tichého vína by se podle Stanjury mělo rozhodnout co nejdříve. Má dostatek podkladů a další jednání nejsou potřeba. „Ona ta debata totiž nebyla o tom, jestli ji zavádět, ale jakou formou. To znamená, pokud najdeme to řešení, které ochrání moravské a české vinaře, tak si myslím, že je to přijatelné,“ vysvětlil místopředseda poslaneckého klubu Michael Kohajda (za KDU-ČSL).

O dani z tichého vína tak rozhodnou předsedové koaličních stran na jednání K5 a platit by případně měla od příštího roku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rána pro hospody i české peněženky. Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Tagy:
daně Alena Schillerová Zbyněk Stanjura konkurenceschopnost vinaři Jan Hrnčíř Michael Kohajda ekonomika konsolidační balíček tiché víno