Delhi, poslední slon ústecké zoo: Exkluzivní záběry z prvních dnů v novém domově

Holky Gandhi a Delhi poprvé spolu bez bariér, vypadá to, že si rozumí (13. 9. 2022)

Převoz slonice Delhi z ústecké zoo

Osmatřicetiletá slonice Delhi byla historicky posledním slonem ústecké zoo. Dnes si užívá ve Francii a vy máte jedinečnou příležitost vidět záběry z dojemného dokumentu, který její cestu i první dny v novém domově mapuje.

Poslední slon v Ústí

Delhi zbyla, po uhynutí slonice Kaly v roce 218, jako poslední slon v Zoo Ústí nad Labem a po velmi pečlivém uvážení byla přesunuta do Elephant Haven – European Elephant Sanctuary (EHEES), kde se specializují na chov slonic, které nemohou z objektivních (zdravotních, genetických) důvodů být zařazeny do reprodukce. Delhi tam má výběh, který odpovídá celé ústecké zoo krát dvě. Takový komfort a flexibilitu momentálně nenabízí žádné jiné evropské zařízení.

Ošetřovatelé z Francie strávili v české zoo dva dny a pečlivě sledovali Delhi, aby zjistili její povahové vlastnosti a zda je vhodnou adeptkou pro připojení k 54leté slonici Gandhi v EHEES.

Sloni jsou sociální zvířata a člověk jim jejich druh nahradit nemůže, držet Delhi samotnou by bylo nemorální. „Přebudování stávajícího pavilonu tak, aby splňoval moderní trendy chovu slonů, je technicky v podstatě nemožné a z dlouhodobého pohledu neperspektivní. Z tohoto důvodu jsme po pečlivém zvážení všech aspektů a po konzultacích s odborníky v ČR i v zahraničí myšlenku přestavby zavrhli. Zároveň nás velmi těší, že se po dlouhých třech letech podařilo najít vhodné zařízení pro naši slonici,“ upřesňuje ředitelka zoo Pšenková.

Vy se můžete exkluzivně podívat na dokument, který mapuje samotný převoz i první hodiny ve Francii, společně s dojmy samotných ošetřovatelů.

Ošetřovatelé s ní trávili více času než se svými rodinami

Rozhodování ale nebylo jednoduché, jak píše i ochranář zvířat a lovec pašeráků František Příbrský, kterého znáte z našeho pořadu Prima Mazlíček a který s ústeckou zoo spolupracuje: „Delhi je krásným příkladem, že práce chovatelů, ochranářů a role zoo není primárně o nás lidech. Je o zvířatech. Pro samotnou ústeckou zoo v čele s ředitelkou Ilonou Pšenkovou a tamní chovatele slonů Jana, Petra a Pavla to bylo nesmírně těžké rozhodnutí. Nejen, že si museli přiznat, že zoo samotná potřebuje jakýsi restart, nové důstojné pavilony a ideálně rozšířit areál (budoucí sloní pláně budou nádherné), ale přišli o sloní svěřenkyni, se kterou trávili mnohdy více času než se svými rodinami.“

Zpátky v EAZE

Sloni obecně patří k velmi oblíbeným a navštěvovaným zvířatům. I vedení ústecké zoo si uvědomovalo, že jejich rozhodnutí se nebude líbit všem, my jim ale děkujeme za to, že jim prvotně jde o blaho zvířat. Což potvrdila i evropská organizace EAZA – The European Association of Zoos and Aquaria, která kontroluje a dohlíží na zoologické zahrady napříč Evropou. Ústecká zoo tak před týdnem získala zpět plné členství a je opět jednou ze 13 v Česku, která se členstvím pyšní.

Místo sloního výběhu se rozšíří výběh pro orangutany bornejské a dalším ohrožené druhy asijské faun. Že se sloni do zoo nevrátí, není nikde psáno. Jejich návrat je však v blízké či vzdálenější budoucnosti vázán na rozšíření areálu na rozlehlé louky Mariánského vrchu a vybudování pavilonu, který bude vyhovovat jejich nárokům. Projekt „Sloních plání“ bude zahrnut do nově aktualizovaného generelu zoo.

Tagy:
Francie rodina domov Dillí Ústí nad Labem Česko trend pavilon Zoologická zahrada Ústí nad Labem Kaly