Zraněný vlk z Krušnohorska je po operaci. Byl ve zuboženém stavu, do přírody se nevrátí

Dojemný příběh vlka z Krušnohorska

Dojemný příběh mladého vlka z Krušnohorska, kterého srazilo auto, obletěl snad celou republiku. Zraněné zvíře se nemohlo hýbat, a tak několik hodin leželo v příkopu, než ho objevili houbaři. Vlk už je úspěšně po operaci.

Když houbaři vlka objevili, mysleli si, že se jedná o československého vlčáka, a proto přivolali policii. Ta se obrátila na záchrannou stanici handicapovaných živočichů z Bublavy na Sokolovsku. Zraněného vlka si vzali pracovníci stanice do své péče.

„Začal jsem zjišťovat, jestli je zvíře agresivní, abych zjistil, jestli něco udělá. Dostal náraz na celé tělo, byl v šoku. Skončilo to tak, že jsem ho vzal do náruče a odnesl jsem ho do auta,“ popisuje Vilém Babič ze záchranné stanice Drosera.

Po prvotním ošetření bylo nutné sehnat specializovanou kliniku, která by zajistila podrobnější vyšetření. Cesta vlka tak vedla do Chebu a následně na veterinární kliniku v Praze.

„Problém, se kterým ho sem kolegové poslali, bylo to, že má frakturu kyčle a že má vykloubenou kyčel. Ty ostatní zranění jsme zjistili až u nás. To se předtím nezjistilo. Měl zlomenou čelist a poškozenou hrudní páteř a poškozenou tedy inervaci hrudních končetin,“ popisuje veterinář Lukáš Duchek.

Na veterinární klinice v pražských Stodůlkách čekala vlka náročná operace kyčelních kloubů. Tak říkajíc pod kudlu šel pacient ve středu ráno. A povedlo se. „Výsledek je úžasný,“ komentuje Duchek. Pokud bude vše v pořádku, mohl by být vlk propuštěn z péče veterinářů už tento pátek.

„My už teď víme, že se ten vlk nevrátí zpátky do přírody, protože zaprvé už bude zvyklý na člověka a za druhé by se mohlo stát, že by ho jeho smečka zabila,“ přiblížil další osud zvířete záchranář.

Babič také uvedl, že v České republice neexistuje postup, na koho se v případě záchrany šelmy obrátit. „Děláme to i do budoucna, vlci se vracejí a on je bohudík první, který přežil, ale může se to stát znova, ze Slovenska může přijít třeba i medvěd. Chceme, aby na to byla připravena celá síť záchytných stanic. My jsme jednali intuitivně, vše jsme si museli obstarat sami,“ uvedl.

A tady už nám vlčí pacient odpočívá po operaci

Posted by Drosera Bublava on Wednesday, October 5, 2022

Vlk nejdříve poputuje do Vlašimi, kde bude probíhat jeho rekonvalescence. Po zotavení jsou záchranáři z Bublavy připraveni přivítat ho zpátky ve stanici, kde si ho chtějí nechat. Nejdříve si ale musí zajistit potřebné licence. Pokud bublavská stanice povolení dostane, připraví pro vlka velký výběh. Podle Babiče by šlo o prvního vlka chovaného v záchytné stanici, protože dosud žádná povolení nedostala. Zázemí je zatím ve fázi příprav. „Plot bude muset být dost vysoký jak nahoru, tak i dolů, protože je schopný se podhrabat. Musel by tam být elektrický ohradník, aby se nedostal ven. Bude se oslovovat profesionální firma,“ řekl.

Pracovníky Drosery překvapila obrovská solidarita i zájem lidí. Na záchranu vlka přispěli již statisíce korun. Peníze posílají lidé z celého světa, z Německa, Polska, severských zemí i z Austrálie. Využijí se na léčbu, stravu i na případný výběh.

Tagy: