Bartoš končí kvůli volebnímu debaklu v čele Pirátů. Rezignovalo celé vedení

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Krajské a senátní volby 2024 (30)

Předsednictvo vládních Pirátů včetně vicepremiéra Ivana Bartoše v neděli večer oznámilo na stranickém internetovém fóru rezignaci. Vedení strany tak reagovalo na neúspěch v krajských volbách, po kterých původně členové předsednictva pouze oznámili, že dávají své funkce k dispozici. Stranu provizorně povedou až do zvolení nového vedení, tedy do 9. listopadu. Premiér Fiala uvedl, že respektuje Bartošovu rezignaci a bude s ním jednat o dalším postupu.

„I když celostátní preference přisuzují opakovaně Pirátům solidní podporu, série neúspěchů Pirátů v posledních dvou volbách je pro mě osobně velkou ránou a zároveň zprávou, že je potřeba nový vítr ve vedení strany. Proto jsem se rozhodl rezignovat na post předsedy a v nadcházející volbě se o tento post ucházet nebudu,“ uvedl Bartoš.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Smutní Piráti v bouřlivých vodách české politiky. Do lodi jim silně zatéká

Jen chvíli před oznámením o rezignaci byla situace uvnitř Pirátů jedním z témat pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Je neslýchané, že Ivan Bartoš za této situace nerezignoval,“ poznamenal politolog Ladislav Mrklas. S tím souhlasil i komentátor Martin Komárek. „Bartoš měl rezignovat okamžitě. To, že dává funkce k dispozici, je to, co se Pirátům nelíbí. Myslím, že mu to ale dojde a zítra rezignuje.“ Jeho předpověď se nakonec uskutečnila o den dříve, než předpovídal.

Rezignaci Ivana Bartoše okomentoval v neděli večer premiér Petr Fiala (ODS). „Rezignaci Ivana Bartoše respektuji. Budu s ním jednat o dalším postupu,“ sdělil Fiala ČTK. Také Jurečka respektuje rozhodnutí vedení Pirátů rezignovat. Předpokládá, že o dalších krocích a dopadech na koalici se bude jednat v příštích dnech.

K rezignaci se vyjádřil také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který na síti X rezignaci Bartoše označil za riziko povolání. „Stýskat se mi nebude, ale respekt vyjádřit musím,“ napsal.

Nynější lídry si Piráti vybrali v lednu v Brně. Bartoše tehdy do vedení strany doprovodily poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová, dosavadní jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová a zastupitelka obce Krnsko na Mladoboleslavsku Dominika Poživilová Michailidu.

Piráti o víkendu v krajských volbách neuspěli podobně jako v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Zaznamenali největší propad ze všech stran a přišli o 96 krajských zastupitelů. Budou mít jen tři v Plzeňském kraji. V sobotu se předsednictvo původně rozhodlo dát své funkce k dispozici s tím, že nechá v říjnu hlasovat členy o vyslovení důvěry. Rezignaci ke konci září jako první v neděli oznámila třetí místopředsedkyně Holomčík Leitnerová.

Bartoš v neděli uvedl, že od sobotního vyjádření se odehrála řada jednání. „I když je naším dobrým zvykem mít ve straně prostor věci společně prodiskutovat, k čemuž jsme chtěli dát prostor, shodli jsme se jako předsednictvo, že převažuje nutnost co nejrychlejšího řešení současné situace,“ dodal. Předsednictvo proto oznámilo rezignaci. Stranu dovede do zasedání celostátního fóra, které svolalo na 9. listopad.

Pirátům se v poslední době opakovaně nedaří obrátit svou dobrou práci ve všech patrech politiky ve slušný volební výsledek, míní Bartoš. „Piráti vyrostli zdola a poradíme si i dál. Děláme politiku pro lidi, máme spoustu rozdělané práce,“ uvedl. Piráti od své práce neutečou, oklepou se a najdou cestu, jak lidem představovat výsledky své práce, míní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šmarda po volebním propadáku končí v čele SOCDEM. Post předsedy nebude obhajovat

Tagy:
politika volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby politický proces politické strany a hnutí