KOMENTÁŘ: Smutní Piráti v bouřlivých vodách české politiky. Do lodi jim silně zatéká

Ivan Bartoš po krajských volbách

Ivan Bartoš o špatném výsledku Pirátů

Ještě začátkem letošního roku Piráti překypovali optimismem. Nejmenší vládní strana nicméně v červnu schytala velkou ránu v podobě eurovoleb. Teď – po krajských a senátních volbách – do pirátské lodi vletěly další dvě dělové koule. Koráb Ivana Bartoše má v sobě díry a teče do něj voda. Ze sobotní atmosféry ve volebním štábu bylo cítit, že si Piráti tuto skutečnost dobře uvědomují.

Již krátce po poledni bylo v pirátském štábu u Palackého náměstí znát, že si vládní strana neprochází zrovna šťastným obdobím a že ani samotní členové neočekávají dobrý volební výsledek. Vlastně nikdo z pirátských kandidátů na hejtmana do pražského štábu nepřijel. Raději zůstali ve svých regionech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velký výprask pro Piráty. Zůstávají mimo hru ve všech krajích s jedinou výjimkou

Další výrazné tváře strany pak skolil covid nebo jim účast neumožnily jiné povinnosti. Ještě před sčítáním volebních výsledků skupinka složená z představitelů strany, spolupracovníků či podporovatelů vtipkovala o tom, že alespoň získají více krajských zastupitelů než europoslanců. V té chvíli ještě asi nečekali, jak moc těsně tuto ironickou metu překonají.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Po červnových volbách Piráti přišli o dva europoslance. Mandát se totiž povedlo obhájit pouze Markétě Gregorové. V případě krajských voleb Piráti obhajovali 99 křesel. Jenže pětiprocentní hranici nutnou pro účast v krajském zastupitelstvu překonali pouze v Plzeňském kraji, kde dosáhli na tři mandáty. Strana tak má nyní jen o dva krajské zastupitele více, než je počet jejích europoslanců.

Další ránu pro Piráty v tomto roce představují volby senátní. Lukáš Wagenknecht v těsném souboji na Praze 8 nakonec skončil třetí, čímž nepostoupil do druhého kola a mandát senátora tak neobhájí. Marek Hilšer, který si získal podporu Pirátů, sice v prvním kole na Praze 2 uspěl, ale ve druhém kole ho čeká souboj s egyptologem Miroslavem Bártou. Nemá tak nic jisté. Další pirátští kandidáti v senátních volbách pohořeli.

„Je to velmi špatné. Uvidíme, kam nás bouřlivé vody české politiky povedou dál,“ řekl očividně zklamaný Ivan Bartoš během povolební tiskové konference s tím, že republikové předsednictvo strany dává své funkce k dispozici – to republikové předsednictvo, které si Piráti zvolili teprve začátkem tohoto roku.

Lednové setkání pirátského fóra v brněnském kulturním centru Sono se na rozdíl od sobotního pražského štábu neslo ve velmi dobré náladě. Bartoš tehdy uvedl, že Piráti přečkali velké bouře. I projevy dalších představitelů působily dojmem, že se pirátská parta oklepala ze sněmovního kroužkovacího masakru se Starosty z roku 2021 a že navzdory existenci různých vnitrostranických frakcí bude šlapat jako silný tým.

V té době se zdálo, že se Piráti v duchu kultovního sloganu „pusťte nás na ně“ pustí do nadcházejících letošních voleb s velkou vervou. Jenže místo toho jejich loď schytala tři dělové (volební) koule a do lodi jim teče voda, hodně vody. Ono se jim totiž nedaří ani ve vládě, když připomeneme Bartošovu nezvládnutou digitalizaci stavebního zákona.

Nyní mají Piráti zhruba rok na to, aby se z posledních volebních debaklů oklepali. Jinak by se jim mohlo stát, že v roce 2025 budou mít méně českých poslanců než europoslanců.

Tagy:
politika názory komentář Piráti volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby senátní volby Evropské volby 2024