Co se stalo s Milanem? Záhadně zmizel před 10 lety, policie teď hledá naději za mřížemi

O zmizení tehdy 22letého Milana Ševčíka se před deseti lety dozvěděla celá republika, letos si o případu mladíka mohou počíst odsouzení ve věznicích po Česku. Policisté i v roce 2023 totiž pokračují v projektu „kalendářů pomníčků“, kdy na každý měsíc připadají dva případy nevyřešených zločinů, či jako v případě Milana, zmizení. Doufají, že i po letech si vězni nebo veřejnost vybaví informace, které by k jejich vyřešení mohly přispět.

K záhadnému zmizení tehdy 22letého mladíka došlo před deseti lety 9. března. Dodnes si jen těžko lidé vysvětlují, co se mohlo stát. Naposledy Milana viděl kamarád okolo půlnoci v Nahošovicích na Přerovsku, kdy sedl na modré kolo značky Lada a odjel směrem na Dřevohostice ke svému domovu – nikdy však nedorazil. O dva dny později jeho rodina nahlásila mladíkovo zmizení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šimonova smrt zdrtila veřejnost: Pořád jsme doufali, píší lidé rodině. Policie čeká na pitvu

V den, kdy jeho rodina zalarmovala policisty, se rozběhla pátrací akce. Zhruba 500 metrů za značkou obce Nahošovice po pravé straně od silnice strážci zákona objevili jeho pletenou modrou čepici se vzorem, kterou měl v době odjezdu na hlavě. „Byla špinavá od hlíny,“ vzpomínali před rokem policisté, když veřejnost žádali o pomoc. Nedaleko v příkopu byly nalezeny úlomky ozdobných poklic.

Milanovo kolo nalezl 10. března na svahu příkopu náhodný kolemjdoucí, který si jej odvezl domů. O nálezu policii srozuměl až na základě zveřejněných informací v mediích. Letos si případ Milanova záhadného zmizení připomínají i lidé ve věznicích. Jeho fotografii s popisem si odsouzení mohli prohlížet během celého letošního března.

Každý měsíc dva případy

Dodnes nikdo netuší, kam se Milan poděl. Policisté nevylučují, že se mohl stát obětí násilného trestného činu. Vězni v průběhu jednoho roku mohou v kalendáři objevit nevyjasněné zločiny z let minulých, celkem se dozví o 24 případech, každý měsíc o dvou.

Ačkoliv se může zdát, že s letitou kauzou už nikdo nehne, opak je mnohdy pravdou. Právě za mřížemi mohli někteří vězni během let zaslechnout informaci, která s určitým případem souvisí. To je nakonec to, v co policisté doufají: v nové stopy. Už loni se díky tomuto projektu podařilo získat informace ke třem případům.

ČTĚTE TAKÉ: Žena jednoho dne zmizela, zoufalý manžel ji nepřestával hledat. Po 30 letech přišel zvrat

Umístěny jsou kalendáře v prostorách, kde se pohybují sami vězni, i v místnostech, kde se shromažďují příchozí, tedy v čekárnách pro návštěvy a u vstupů do areálů. Druhý ročník kalendářů nevyřešených případů je v Česku unikátním projektem, který policisté převzali od nizozemských kolegů. Ti s nápadem slavili velký úspěch, podařilo se jim znovu otevřít čtyři případy.

Původní myšlenka – využívat šeptandu ve věznicích – zhmotnili již v roce 2005 Američané. Namísto kalendářů však přišli se „zábavnější“ metodou: hracími kartami. Speciální herní balíček o 54 kartách představilo ministerstvo pro vymáhání práva na Floridě. Každá z hracích karet obsahuje informace a podrobnosti o jednom z nevyřešených případů, které zahrnují jak vraždy, tak i pátrání po pohřešovaných.

Tagy: