Víno jako lék? Francouzský paradox neplatí, tvrdí kardiolog. Vyvrací i další mýty o prevenci

Kardiolog Miloš Táborský v pořadu K věci

K VĚCI (215)

Denně ujít deset tisíc kroků, vynechat kávu a vypít skleničku vína, radí zažitá doporučení, jak se vyhnout srdečním problémům. Dnes už tak úplně neplatí. Jak se tedy opravdu vyhnout kardiovaskulárním onemocněním? Kardiolog Miloš Táborský to prozradil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Češi na tom z hlediska problémů se srdcem nejsou dobře, konstatoval Táborský ve vysílání CNN Prima NEWS. Patří jim smutné čtvrté nejhorší místo v úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění v Evropě. Zčásti je na vině genetika, srdce Čechů však mnohem více trpí kvůli nezdravé stravě, kouření, nadměrné konzumaci alkoholu a nedostatku pohybu.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku byla odhalena vzteklina. Nakažený netopýr pokousal zoologa, chystá se očkování

Zatímco geny neovlivníme, vyjmenované neduhy ovlivnit lze. Prevenci srdečních onemocnění však obklopuje mnoho mýtů, kterými se lidé často nesprávně řídí, a přitom si tím prokazují spíše medvědí službu.

Káva – elixír života?

Například pití kávy si ve společnosti příliš dobrou pověst nevybudovalo, tedy v souvislosti s možnými neblahými účinky na kardiovaskulární systém. Vědci se však tento mýtus čím dál častěji snaží vyvracet. O jedné z těchto snah nedávno psala i redakce CNN Prima NEWS.

Káva může být „elixírem života“, avšak i její konzumace musí mít určitá pravidla, zmínil Táborský ve vysílání CNN Prima NEWS. Nápojům s vysokým obsahem kofeinu by se měli navzdory deklarovaným zdravotním benefitům vyhýbat kardiaci a lidé, kteří nedodržují zdravý životní styl.

Naopak zdraví jedinci si údajně mohou dopřát tři až čtyři espressa denně. Tento druh kávy se totiž zpravidla připravuje ze sedmi gramů kávy, je tedy předem definované, kolik kofeinu obsahuje.

Problém však podle kardiologa nastává u rozpustných káv, o oblíbené turecké kávě, kterou mají Češi v oblibě, ani nemluvě. „Velmi často se stává, že zejména dámy staršího věku, které tento typ kávy konzumují, si jí dávají příliš mnoho. Mají tak vysoký příjem kofeinu na jeden šálek,“ vysvětlil kardiolog. „Turka“ a rozpustnou kávu je tedy dobré vyměnit za kvalitní espresso, kde lze mít množství kofeinu pod kontrolou.

Víno srdci žádné benefity nepřináší

Naopak doporučená sklenička vína denně zdraví rozhodně neprospívá, uvedl Táborský v pořadu K věci. „S tím opravdu nemohu souhlasit. Poslední studie z letošního roku ukazuje, že ani malé množství vína nepřináší člověku žádný benefit,“ dodal lékař. Tzv. francouzský paradox, který dříve poukazoval na menší úmrtnost v zemích s vysokou konzumací kvalitního vína, podle něj neplatí.

Příležitostná sklenička vína nezabije, ale z pití se nesmí stát každodenní rituál. „To rozhodně není dobré a vede to k velkým následkům,“ shrnul kardiolog.

A rizika neplatí jenom pro víno. Lékaři nedoporučují jakýkoli alkohol. Táborský své pacienty nabádá, aby mu o své konzumaci nelhali. „Chci, aby mi řekli realitu, aby nezapírali, ať se můžeme dobrat k rozumnému kompromisu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Chůzí ke zdraví

Zhoubou je pro zdraví i sedavé zaměstnání. Dlouhé sezení by měl vždy kompenzovat pohyb. „Nechci po nikom, aby byl vrcholovým sportovcem. Stačí chůze,“ podotkl Táborský.

Často se však spekuluje o tom, jakou vzdálenost by měl člověk za den ideálně ujít. Dříve se doporučovalo 10 tisíc kroků denně, což je však podle kardiologa poměrně hodně. Bohatě podle něj stačí šest tisíc. „Dvakrát denně dvacet minut do práce. Vyměníte auto za chůzi nebo eventuálně za jízdu na kole – to je mnohem lepší varianta,“ poradil odborník.

Kardiaci to mají s výběrem vhodné pohybové aktivity složitější. Lékaři jim doporučují formu sportu, která není adrenální. „To znamená, že nevede k vysoké aktivaci sympatiku, k vysoké frekvenci a k rychlému nárůstu krevního tlaku,“ vysvětlil Táborský. Vyhýbat by se měli například squashi. Vhodná je naopak chůze, jízda na kole nebo plavání. „Důležité je, aby to dotyčné bavilo,“ shrnul kardiolog.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Revoluce ve zdravotnictví. Pomocí videohovoru na pohotovost, ale jen v jednom kraji

Tagy: