Deset miliard armádě chybět nebude. Přesun peněz je otázkou priorit, říká Vostrá

Poslankyně KSČM Miloslava Vostrá

Ve středu by měli poslanci v prvním čtení projednat návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Vláda počítá se schodkem 320 miliard korun. Prvním čtením návrh zřejmě projde. Jaké podmínky bude mít pro podporu rozpočtu KSČM? V pořadu K věci na CNN Prima NEWS odpovídala šéfka rozpočtového výboru poslanecké sněmovny poslankyně Miloslava Vostrá (KSČM).

Vostrá uvedla, že KSČM návrh státního rozpočtu v prvním čtení podpoří. Má k němu ale několik výhrad. Mezi dotačními programy pro malé obce a posílení rozpočtu ministerstva vnitra na 300 milionů je hlavním pozměňovacím návrhem přesun deseti miliard z kapitoly ministerstva obrany do vládní rozpočtové rezervy.

„Je to objemově největší balík. Neznamená to, že chceme obraně vzít peníze, nechceme tak velký nárůst pro příští rok. Armáda má v rozpočtu navýšeno zhruba o 13,4 miliardy. My říkáme, že deset miliard v tuto chvíli rezort nepotřebuje. Myslíme si, že v době, kdy je velká nejistota kvůli covidu, nevíme, jak budou rozvolňována opatření, nevíme, jak se přenesou do příštího roku, je lepší, aby měl stát určitou rezervu, kdyby bylo potřeba opět něco kompenzovat,“ řekla Vostrá.

Podle ní je otázkou, zda armáda v současnosti potřebuje modernější techniku, nebo je potřeba mít peníze navíc třeba na záložní nemocnice. „Nikdo neříká, že se nákup techniky nebude uskutečňovat v budoucnu. Jde tu pouze o odklad, jednorázové řešení,“ vysvětlila Vostrá. „Pokud jsou armádní nákupy tak důležité a peníze nebudou potřeba, armáda je v následujícím roce dostane,“ dodala.

Pozici české armády neohrožujeme, míní poslankyně

Ministerstvo obrany ale argumentuje tím, že pozměňovací návrh KSČM armádu zásadně poškozuje a ohrožuje její modernost a vybavenost. S tím ale Vostrá nesouhlasí. „Bojeschopnost, obrana, nákupy děl, které přijdou v roce 2026… V době, kdy tu umírají lidé, je nedostatek míst v nemocnicích, je to otázka priorit,“ mínila poslankyně.

Podle Vostré je právě na ministerstvu obrany v současnosti prostor nákupy odsunout, než třeba šetřit na státní správě, i když to se podle ní také dá. „Přece nechceme, aby státní správa nějakým způsobem zkolabovala. Myslím si, že deseti miliardami armáda opravdu nezkolabuje,“ dodala Vostrá.

Poslankyně si také nemyslí, že odsunutí peněz z rezortu by ohrožovalo postavení české armády například v Severoatlantické alianci (NATO), kde Česko dlouhodobě nedodržuje hranici investovat dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) do armády. „Jsem přesvědčená, že ne. Už proto, že jen málo států Evropské unie své závazky splňuje a také si nemyslí, že by jejich existence v NATO byla ohrožená. Druhá věc je, že KSČM není příznivec, abychom byli ve strukturách NATO,“ řekla Vostrá s tím, že přesunout peníze z ministerstva obrany je také politickým gestem.

Pozměňovací návrh KSČM ale odmítá kabinet. „Na jednáních vyslyšeli naše požadavky, vláda je neakceptovala. O pozměňovacích návrzích ale rozhoduje většina poslanecké sněmovny, uvidíme, jak hlasování dopadne,“ sdělila Vostrá. Poslanecký klub ale návrh státního rozpočtu podle Vostré podpoří, i kdyby Sněmovna přesun peněz z ministerstva obrany do vládní rozpočtové rezervy zamítla. „Nikdy jsem neřekla, že je to nepřekročitelná podmínka. Pro nás je to politický signál. Důležitý je i objem peněz. Deset miliard není malá částka,“ uvedla poslankyně.

Rozhovor Marie Bastlové s Miloslavou Vostrou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
peníze armáda NATO státní rozpočet rozpočet CNN Prima NEWS KSČM peníze K věci přesun Miloslava Vostrá Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo obrany České republiky