Desetidenní karanténa je dostačující, říká Blatný. Někteří odborníci nesouhlasí

Blatný

Někteří odborníci z řad epidemiologů a imunologů jsou názoru, že 5 až 10 procent lidí nakažených koronavirem je ještě po desátém dnu infekčních. Stávající situaci, kdy lidem bez nutnosti testu po deseti dnech skončí karanténa, proto považují za riskantní. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se však počty infekčních po desátém dnu pohybují v jednotkách procent, a tak není potřeba cokoliv měnit.

„Jde jednoznačně o chybu. Karanténa na dva týdny se mi zdá daleko jistější,“ říká imunolog Václav Hořejší. Například neurobiolog Omar Šerý zase upozorňuje na to, že by po skončení karantény měl být povinný test na koronavirus, aby mohl mít systém jistotu, že pouští zpět do prostoru člověka, který pro ostatní není rizikem.

Negativní test při ukončení izolace či karantény Češi nemusí mít od 8. července. V půlce srpna resort zkrátil dobu povinné izolace ze dvou týdnů na deset dnů. Právě i tato dvě rozvolnění mohla podle některých odborníků přispět k vysokému nárůstu nakažených, který přišel na podzim.

Podle ministerstva zdravotnictví se ale počet lidí, kteří jsou infekční po skončení izolace, pohybuje maximálně v jednotkách procent. Desetidenní lhůta je tak v pořádku. „V některých státech mají stále čtrnáctidenní karanténu. Já si však nemyslím, že by desetidenní doba v karanténě byla krátká, tudíž nevidím důvod ji měnit,“ okomentoval kritiku ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Stejně dlouho jako u nás – tedy 10 dní – trvá karanténa například v Belgii, Itálii a ve Švýcarsku. Čtrnáctidenní karantény se stále drží třeba Německo, Španělsko či Británie. Naopak nejkratší dobu lidé zůstávají doma ve Francii, a to pouze týden.

Tagy: