Desetinásobná olympijská medailistka políbila manžela. Popřela tím prý svou zemi

Vypadalo to úplně nevinně. Desetinásobná olympijská medailistka, již nyní legenda a ikona short tracku Italka Arianna Fontanaová, hned po svém triumfu na trati 500 metrů na letošních zimních hrách dobruslila ke svému manželovi a zároveň trenérovi a políbila ho. Podle světových médií tím ale potvrdila svůj narušený vztah s olympijskou federací vlastní země.

„Polibek na zimní olympiádě dal facku celé zemi,“ napsal v titulku australský zpravodajský web news.com.au a v textu doplnil: „Legenda olympijských her vyrazila dech mrazivou občanskou válkou poté, co polibkem, který viděl celý svět, popřela svou vlastní zemi. A byl to polibek, který bezpochyby uvedl italské olympijské činovníky do varu.“

Jednatřicetiletá rychlobruslařka, která získala svou prvním olympijskou medaili již před 16 lety v Turíně, v rozhovoru pro francouzskou agenturu AFP prozradila, že funkcionáři italského týmu „nechtěli, aby v Pekingu závodila, což bylo důsledkem tvrdého střetu, který se odehrával v zákulisí“.

Konflikt prý navíc ještě eskaloval poté, co bezprostředně po svém vítězství vyslala jasný vzkaz, když se odmítla radovat s funkcionáři italské federace. Namísto toho dobruslila přímo ke svému manželovi a trenérovi Anthonymu Lobellovi, kterého pak přes mantinel políbila.

Polibek si někteří vykládají jako záměrný krok, kterým se vzepřela „olympijským byrokratům“ ve vlastní zemi za to, že nedostala podporu italské federace od okamžiku, kdy přešla do tréninkové skupiny svého manžela. Dokonce tvrdí, že ji funkcionáři po tomto oznámení vyhodili z programu olympijské podpory.

Zpravodaj AFP popsal, jak Fontanaová po projetí cílem, v němž předstihla nizozemskou favoritku Suzanne Schultingovo, buší pěstmi a křičí radostí. „Když jsem přejela čáru, tak všechen ten křik, i když obvykle nekřičím, byl prostě způsobem, jak to ze sebe dostat, všechen ten vztek,“ řekla Italka, která ještě poodhalila: „Viděla jsem pár funkcionářů na chodbě, ale ani nepřišli a nepogratulovali. Nečekala jsem, že za mnou přijdou. Vlastně je lepší, když se drží dál.“

S manželem raději trénovali v Maďarsku

A o chvíli později už klidněji vyprávěla dál: „Byli tu lidi, kteří mě tady nechtěli. Moje federace mě moc nepodporovala v tom, že mám manžela za trenéra. Já a moje rodina jsme si museli projít špatným obdobím, vypořádat se s tím, že funkcionáři nechtěli, aby mě trénoval manžel, ale nyní jsme dokázali, že je to ten nejlepší možný trenér.“

Fontanaová médiím řekla, že problémy začaly poté, co na minulé olympiádě v korejském Pchjongčchangu 2018 získala své první zlato na 500 metrů. „Ve skutečnosti se snažili najít způsob, abychom tu vůbec nebyli,“ citoval Italku australský web news.com.au.

Aby ho mohla vůbec obhajovat, odjela společně s manželem z Itálie do Maďarska, kde žili a trénovali. Do vlasti se vrátila až koncem loňského roku, aby povinně trénovala s italským týmem.

Na otázku, zda se zúčastní svých šestých olympijských her, na kterých se short track pojede v Miláně, jen 150 kilometrů od jejího rodiště Sondrio, a pokusí se o třetí zlatou medaili v řadě, odpověděla: „Musí se některé věci změnit. Pokud se nezmění, tak už to znovu absolvovat nechci.“

Tagy: