Děsivá realita Afghánistánu: Lidé nemají na jídlo, tak prodávají malé dcery starým mužům

Děti v Afghánistánu

Afghánci v nouzi prodávají děti

Prodej malých dětí jako jediná cesta z extrémní chudoby. Zastavení mezinárodní humanitární pomoci dohání chudé Afghánce k zoufalým řešením. Po nástupu Tálibánu se lidé v nouzi ocitají na úplném dně. Exkluzivní reportáž CNN představila děsivý příběh devítileté Parwany, kterou její otec prodal 55letému muži.

Ve vyprahlé a nehostinné krajině, kde neroste jediné stéblo trávy, se rozkládá uprchlický tábor. Obývají ho Afghánci, kteří museli opustit své domovy. Žije tam i devítiletá Parwana. Její růžové šaty a smích jako by zakrývaly skutečné hrůzy, které tito lidé zažívají. Dívčina rodina se do tábora dostala před čtyřmi lety poté, co otec přišel o zaměstnání. Manuální práce a humanitární pomoc jim zajišťovala tři dolary denně. To ale skončilo s nástupem Tálibánu. Otec osmi dětí se tak musí uchylovat k těžko uvěřitelným rozhodnutím.

„Nemám práci, nemám peníze, nemám jídlo,“ říká s tím, že už nemá jinou možnost. Jeho dcera totiž sní o tom, že bude chodit do školy a stane se z ní učitelka. Místo toho se ale připravuje na to, co ji teď čeká. „Otec mě prodal, protože nemáme chléb, rýži, ani mouku. Prodal mě jednomu starému muži,“ uvádí Parwana v reportáži.

Ve spárech osudu

Muž s bílým plnovousem tvrdí, že je mu 55 let. Za Parwanu zaplatí jen o něco málo víc než dva tisíce dolarů, tedy v přepočtu kolem 44 tisíc korun. Se slovy „tohle je tvoje nevěsta, starej se o ni dobře,“ otec svou dceru odevzdává do rukou jejího nového osudu. Dívka se vzpírá, ale není to nic platné. Její osud je zpečetěn. Prodávání dětí však není na afghánském venkově ničím výjimečným. Lidskoprávní organizace ale upozorňují na strmý nárůst takových případů kvůli zastavení humanitární pomoci.

Podle Heather Barrové z organizace Human Rights Watch jsou rozhodnutí, která musejí rodiče dělat, naprosto zdrcující. „Dokládá to míru rozkladu, ve kterém se Afghánistán nachází,“ dodává. Podle OSN více než polovina Afghánců není schopná říci, jaké bude jejich další jídlo. A více než tři miliony dětí mladších pěti let budou během dalších měsíců čelit akutní podvýživě.

Tagy: