Zbavili jsme se monstra, zní z Francie. V Buloňském lesíku měl vraždit mladý Maročan

Tělo zavražděné studentky bylo nalezeno v Buloňském lesku.

Buloňský lesík je postrach

Vražda devatenáctileté dívky v Buloňském lesíku v Paříži vyvolala ve Francii bouřlivé reakce. Podezřelý je Maročan, který už měl být ze země vyhoštěn. Francouzi čekají, jak se k otřesnému činu postaví nová vláda. Nový ministr vnitra totiž slibuje nastolit v zemi pořádek. Dál přitom vyplouvají na povrch důkazy o nefunkčnosti systému.

Buloňský lesík v Paříži je park, který se rozkládá na ploše osmi kilometrů čtverečních. Sousedí se tenisovým areálem Roland Garros, je kousek od Eiffelovy věže i Vítězného oblouku. V noci ale není zrovna bezpečný. Potulují se po něm bezdomovci a prostitutky, častá jsou také přepadení. „To, že Buloňský lesík není bezpečný, to není nic nového. Už jsme žádali více prostředků, policisty, kamery. Je těžké zabezpečit tak velkou plochu,“ popsal starosta 16. obvodu Jérémy Redler pro francouzský web bfmtv.com.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znásilňoval manželku „Monstra z Avignonu“, nyní popsal zvrácené detaily. Jak se seznámili?

Vědí to i studenti nedaleké univerzity Dauphine, kde studovala i 19letá Philippine. „Po tom, co se stalo, máme mnohem větší obavy, hlavně naše kamarádky,“ řekl student Simon. „Chodila jsem tam, i v noci, ale teď už ne, je to hrůza,“ dodala studentka Apolline.

Dvaadvacetiletého Maročana, který je hlavním podezřelým ze znásilnění a vraždy Philippine, usvědčily kamery i karta oběti, se kterou i po její smrti platil. Dopadli ho v úterý v Ženevě. Teď se čeká, až ho švýcarské úřady vydají. „Máme obrovskou koncentraci nefunkčností, a to je alarmující. Naštěstí naši vyšetřovatelé zareagovali výborně, takže nemáme další monstrum v ulicích,“ popsal předseda svazu komisařů Frédéric Lauze.

Lauze ví, o čem mluví. Vyslýchal tehdy 17letého Maročana, když přišel do Francie a krátce na to znásilnil 23letou studentku. „Byl velmi odhodlaný, nebezpečný, věděl, co chce udělat, chtěl tu dívku znásilnit. Zachránila si život tím, že s ním mluvila, a tím ho odzbrojila,“ popsal Lauze.

Ten stejný Maročan měl ale teď vraždit. Za znásilnění si odseděl pět let ze sedmi a měl opustit Francii. Když ale Maroko otálelo s jeho převzetím, byl propuštěn na svobodu. A to bylo zřejmě další fatální pochybení. I soudce, který ho propustil, totiž uznal, že může být nebezpečný. „Mám tři priority, lehce si je zapamatujete. Obnovit pořádek, obnovit pořádek, obnovit pořádek,“ řekl ministr vnitra Bruno Retailleau podle webu france24.com. Chce také více vyhošťovat a méně lidí přijímat. Stejně jako to dlouhodobě prosazuje Marine Le Penová a její Národní sdružení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Děsivý případ z Kentucky. Šerif se pohádal se soudcem, přímo v budově soudu ho zastřelil

Tagy:
Francie vražda Maroko Paříž Ženeva trestná činnost Marine Le Pen Národní fronta Avignon Boulogneský lesík Bruno Retailleau trestná činnost, právo a spravedlnost