Děti leniví kvůli distanční výuce a ztrácí správné návyky, varují odborníci

Online výuka

Děti ztrácí návyky ze školy

Cestu do školy s aktovkou na zádech nahradilo pohodlí a teplo vlastní postele. Takto už deset měsíců vypadá každodenní realita českých školáků. Ovšem rodiče i odborníci upozorňují, že děti rychle ztrácejí návyky, které díky škole získaly.

Žákům na distanční výuce se obrátil život vzhůru nohama. Změnily se pro ně téměř všechny každodenní návyky. „Nemusím nosit uniformu, mám míň hodin denně a můžu vstávat pozdě,“ popisují žákyně sedmé třídy.

„Určitě to vede k samostudiu, je to vlastně taková příprava na vysokou školu. Ale rozhodně je to najednou velký výpadek z toho našeho normálního režimu,“ popisuje středoškolačka ze 3. ročníku. „Nemusím vstávat a cestovat do školy metrem. To, že můžu být celý den v pyžamu, je fajn,“ dodává středoškolačka ze 7. třídy.

Děti si distanční výuku sice pochvalují, ale rodiče už tak nadšení nejsou. Motivace k učení se postupně vytrácí stejně jako návyky, které byly pro děti dříve běžné.

„Nemají vůbec žádnou chuť cokoliv dělat. Pustit ráno ten počítač a sledovat vše je unavující. I ony samy říkají, že už to nemá žádný účinek. Deset měsíců distanční výuky vede jenom k tomu, že se každý zaměřuje jenom sám na sebe, stává se totálně bezohledný a agresivní, protože se nemají kde vybít. Nemají tělocvik, nemají zpívání, kde si můžou zařvat, a to je to nejhorší,“ vypráví zoufalá matka tří dětí.

Tablety místo knih

U počítačů nebo s mobilem v ruce tak vysedávají dlouhé hodiny. „Návyky se ztrácí velmi lehko, špatné návyky se pak velmi lehko získávají. Je možné, že děti, které se budou vracet do škol, si budou znovu získávat návyky v řádech měsíců, protože si odvykly,“ říká psycholog Radek Ptáček.

Jediné řešení pro rodiče, jak děti zabavit během téměř celého roku po dobu 24 hodin denně je počítač. Podle odborníků pokulhává i výuka českého jazyka. Děti méně čtou a mají velké mezery v pravopisu.

„Já bych řekl, že to záleží trochu na přístupu rodičů. Mám jistou naději, že teď po Vánocích, kdy děti dostaly hodně knížek, už by mohly být trochu znuděné tablety, telefony a všemi možnými hrami,“ myslí si jazykovědec Karel Oliva. Kromě dětí z mateřských škol a prvních a druhých tříd zůstávají ostatní děti minimálně do 25. ledna na distanční výuce.

Tagy: