Děti vyměněných vězňů netušily, že jsou z Ruska. Putina neznaly, pozdravil je španělsky

Mezi osobami, které se vrátily do Ruska, jsou i Arťom a Anna Dulcevovi s dětmi.

Výměna vězňů mezi západem a Ruskem

Zjistili, že jsou Rusové, až když startovalo letadlo. Mezi vězni vyměněnými mezi Ruskem a Spojenými státy byla i čtyřčlenná rodina Dulcevových. Manželé se ve Slovinsku vydávali za argentinský pár, načež je v zemi odsoudili za špionáž. Jejich dvě děti neměly o svém ruském původu ponětí, píší zahraniční média s odkazem na mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

„Děti Arťoma a Anny Dulcevových zjistily, že jsou Rusové, až když letadlo odstartovalo z Ankary,“ řekl v pátek Peskov. Dodal, že se děti považovaly za Argentince a netušily, že mají cokoli společného s Ruskem. Jelikož nemluví rusky, prezident Vladimir Putin je při přivítání na letišti pozdravil španělsky. „Řekl Buenas Noches (dobrý večer),“ dodal Peskov.

ČTĚTE TAKÉ: Bomba na olympiádě? Policie uzavřela oblast u atletického stadionu, našla podezřelý předmět

Poté, co Anna Dulcevová vystoupila z letadla, se slzami v očích objala Putina. Prezident jí na oplátku políbil na tvář a předal jí kytici, píše CNN.

Agentura Reuters informovala, že Peskov o Dulcevových mluvil jako o „ilegálech“, tedy zpravodajských důstojnících, kteří přijali krycí totožnost a žijí pod ní dlouhá léta v zahraničí. „Děti se ptaly rodičů, kdo se to s nimi setkal. Nevěděly ani, kdo byl Putin. Takhle tedy pracují ‚ilegálové‘,“ vyprávěl Peskov. „Z oddanosti své práci přinášejí takové oběti,“ dodal.

Manželé Dulcevovi se ve Slovinsku vydávali za argentinský pár. V této evropské zemi pak byli odsouzeni za špionáž, informuje CNN. Předtím žili v Argentině deset let. Občanství latinskoamerické země získali na základě falešných dokladů.

Do Evropy se rodina přestěhovala před sedmi lety. Jejich děti jsou ve věku 8 a 11 let, informoval nedávno web Buenos Aires Times. Po dobu věznění Dulcevových je měl mít v péči stát.

Slovinské úřady manžele Dulcevovy, kteří jsou podle Lublaně agenty ruské rozvědky SVR, zadržely koncem roku 2022. Od té doby byli ve vazbě. Ve středu je během procesu v utajeném režimu soud uznal vinnými ze špionáže a falšování dokumentů a nařídil jejich vyhoštění ze země.

Zpravodajským cílem dvojice byla podle vyšetřovatelů Agentura EU pro spolupráci energetických regulačních úřadů (ACER) se sídlem ve slovinském hlavním městě. Slovinsko rovněž využívali jako základnu pro cesty do Itálie, Chorvatska a dalších evropských zemí, kde tamním ruským agentům předávali pokyny z Moskvy.

Rusko vítá „své hrdiny“

Nejrozsáhlejší výměna vězňů od studené války mezi Ruskem, Spojenými státy a dalšími evropskými zeměmi proběhla ve čtvrtek v turecké Ankaře. Týkala se 26 lidí a zapojeno bylo celkem sedm zemí – 24 z vyměněných bylo jednou či druhou stranou zadržováno nebo vězněno. Součástí výměny byly právě i dvě děti Dulcevových.

Vězně v Rusku přivítali jako ty, kteří dělají pro režim tu nejlepší službu, uvedl rusista a novinář žijící v Moskvě Jiří Just pro CNN Prima NEWS. Prezident Putin navráceným slíbil vyznamenání a osobní setkání. „V Rusku to vnímají jako návrat svých hrdinů,“ řekl Just.

Z ruského vězení se dostal například dopisovatel deníku The Wall Street Journal Evan Gershkovich a bývalý příslušník americké námořní pěchoty Paul Whelan.

Jedním z propuštěných byl i ruský opoziční politik Ilja Jašin. V pátek v Berlíně prohlásil, že se nikdy nesmíří s rolí emigranta a jeho cílem je návrat do Ruska. Na tiskové konferenci vystoupil společně s dalšími propuštěnými kritiky ruského režimu, Vladimirem Kara-Murzou a Andrejem Pivovarovem. Ten podle agentury Reuters řekl, že propuštění je uchránilo od smrti.

Do Ruska se naopak kromě Dulcevových vrátil třeba Vadim Krasikov, odsouzený v Německu na doživotí za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím, jenž byl odpůrcem ruského režimu. Mluvčí Kremlu Peskov v pátek potvrdil, že Krasikov sloužil u elitní jednotky ruské tajné služby FSB. „Právě Krasikov byl v Rusku z propuštěných nejznámější a pro zemi prominentní,“ uvedl Just pro CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: USA si vyměnily vězně s Ruskem. To mělo pustit novinářku, která před zadržením žila v Česku

Tagy: