USA si vyměnily vězně s Ruskem. To mělo pustit novinářku, která před zadržením žila v Česku

Alsu Kurmaševová

Rusko a Spojené státy si vyměnily vězně

Rusko, Spojené státy a některé další evropské země si ve čtvrtek vyměnily v Turecku vězně, uvedla stanice CNN a informaci později potvrdilo Turecko, které pomáhalo výměnu dojednat. Ankara oznámila, že se výměna týká 26 lidí ze sedmi zemí. Mezi lidmi, které propustilo Rusko, jsou podle ní dopisovatel deníku The Wall Street Journal Evan Gershkovich a bývalý příslušník americké námořní pěchoty Paul Whelan. Web BBC zmínil i rusko-americkou novinářku Alsu Kurmaševovou, která před zadržením žila v Česku. Bílý dům výměnu potvrdil. Podle médií se jedná o největší takovou výměnnou akci mezi Ruskem a západními zeměmi od konce studené války. Ruský exprezident Dmitrij Medveděv uvedl, že zrádci Ruska by měli zemřít ve věznicích, ale pro Moskvu je lepší dostat své lidi domů.

Výměnu vězňů, o které se spekulovalo několik dní, oficiálně potvrdila turecká tajná služba MIT. „MIT provedla v Ankaře operaci výměny vězňů, která patří k nejdůležitějším za poslední dobu,“ cituje agentura AFP z prohlášení služby. To mimo jiné uvádí, že se výměna týká 26 lidí ze sedmi států – USA, Ruska, Běloruska, Německa, Slovinska, Polska a Norska.

ČTĚTE TAKÉ: „Ruská olympiáda“ narazila. Hrdě oznámené Hry přátelství měly přijít po Paříži, plán se mění

„Vězni byli dopraveni do Turecka sedmi letadly,“ uvedly dále turecké úřady, podle kterých USA převzaly tři vězně, Německo 13 a Rusko deset. Podle tureckého tisku se výměna uskutečnila na mezinárodním letišti v Ankaře.

Z Ruska odcestoval i vězněný představitel opozice Ilja Jašin. Ankara dále uvedla, že Německo propustilo Rusa Vadima Krasikova, který si odpykával doživotí za vraždu Čečence s gruzínským pasem Zelimchana Changošviliho spáchanou v roce 2019 v parku Tiergarten v centru Berlína. Při vynesení rozsudku nad Krasikovem v roce 2021 označil berlínský soud zločin za „státem objednanou vraždu“. Kreml tvrzení o zapojení Ruska označil za „naprosto neopodstatněné“.

Do Německa se naopak vrací německý občan Rico Krieger, který byl odsouzen v Bělorusku k trestu smrti a posléze omilostněn.

Podle BBC se operace týká i rusko-americké novinářky Alsy Kurmaševové, která před zadržením žila v Česku a pracovala pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). V prohlášení tuto informaci potvrdil i americký prezident Joe Biden na sociální síti Instagram. „Dojednali jsme propuštění celkem 16 lidí z Ruska – včetně pěti německých a sedmi ruských občanů, kteří byli politickými vězni ve své vlastní zemi,“ uvedl. Někteří z propuštěných strávili ve vězení roky. „Dnes jejich utrpení skončilo,“ stojí dále v prohlášení.

Rusko opustil i opozičník Vladimir Kara-Murza. Na palubě letadla směřujícího z Ankary do Kolína nad Rýnem odletěl i ochránce lidských práv ze sdružení Memorial Oleg Orlov. Jeho propuštění podle ruskojazyčné verze BBC potvrdila i organizace Memorial.

Podle stanice CNN byl propuštěn také rusko-německý právník German Mojžes (německy German Moyzhes), který pomáhal ruským občanům získávat povolení k pobytu v Evropě a ruské úřady ho obvinily z vlastizrady. Na svobodě je podle CNN také politolog Demuri (Dieter) Voronin, obviněný ze spolupráce s novinářem Ivanem Safronovem, nebo ruská umělkyně Alexandra Skočilenková, která si odpykávala sedmiletý trest za výměnu několika cenovek v supermarketu za protiválečné vzkazy. Rusko propustilo i Andreje Pivovarova, bývalého ředitele organizace Otevřené Rusko založené kritikem Kremlu Michailem Chodorkovským.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv komentoval výměnu slovy, že zrádci jeho vlasti by měli hnít a zemřít ve věznicích, ale že pro Moskvu je užitečnější dostat své lidi domů. „A ti zrádci, ať si nyní horečně vybírají nová jména a aktivně se maskují v rámci programů na ochranu svědků,“ napsal Medveděv na svém telegramovém účtu.

Ruská tajná služba FSB uvedla, že v rámci výměny vězňů Rusko převzalo osm svých občanů a dvě děti. Podle médií jde mimo jiné o agenty ruské SVR Arťoma Dulceva a Annu Dulcevovovou, které odsoudilo za špionáž Slovinsko. Pár měl děti, které byly zřejmě také součástí výměny. Norsko zřejmě propustilo Rusa Michaila Mikušina, který byl podezřelý ze špionáže, a Polsko předalo údajného ruského agenta Pavla Rubcova, který se vydával za španělského novináře. Spojené státy podle stanice CNN propustily tři Rusy.

Podle agentury Reuters se jedná o největší výměnu vězňů mezi Ruskem a Západem od konce studené války. Další velká výměna se odehrála v roce 2010 a týkala se 14 vězňů.

Bývalý příslušník armády Whelan byl v Rusku zadržován a vězněn od roku 2018. Odsouzen byl za špionáž. Gershkovich byl zadržen v Rusku v březnu loňského roku. V červenci mu ruský soud udělil trest 16 let vězení za špionáž. Gershkovich, jeho zaměstnavatel i americké úřady obvinění ze špionáže odmítali. V polovině července byla odsouzena i Kurmaševová. Dostala trest 6,5 roku vězení za to, co ruské úřady nazývají lživými informacemi o ruské armádě. Rozsudek kritizovaly americké i české úřady.

Výměnu vězňů komentoval i prezident Pavel. „Já bych neřekl, že to bude znamenat nějaký zásadní zahraničně-politický průlom, ale je to určitě pozitivní signál, že ty dvě země jsou schopny spolu komunikovat,“ řekl novinářům. Diplomaté či vojáci spolu na pracovní úrovni podle Pavla hovoří i v těch nejhorších časech, aniž by se komunikaci dávala velká publicita. „Má za cíl vyhnout se nějakému nenadálému nárůstu napětí, které by mohlo vzejít třeba z nepochopení akcí nebo reakcí druhé strany,“ řekl. Taková komunikace je podle něj žádoucí. „A výměna vězňů je určitě pozitivní signál z obou stran,“ dodal.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Průlom po 23 letech. Tři muži obvinění z útoků z 11. září v USA souhlasili s doznáním viny

Tagy:
Německo špionáž politika soud věznice Petr Pavel Česko USA Rusko soudní proces soudnictví Svobodná Evropa Dmitrij Anatoljevič Medveděv Evan Gershkovich rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost Alsu Kurmaševová