Děti zůstávaly doma úplně nesmyslně. Školu jsem založila pro svou dceru, říká Komárová

Věra Komárová

K věci 14.9.2021

Uplynulý rok a půl spolumajitelka české firmy dekorativní kosmetiky Dermacol Věra Komárová tvrdě kritizovala zavření škol. „Nenechám své děti zavírat doma,“ hlásala podnikatelka. Situaci se rozhodla vzít do vlastních rukou a v září si otevřela vlastní školu.

Pandemie covidu a distanční výuka na školách byl pro Komárovou primární impuls otevřít si svou školu. „Mám tři dcery. Viděla jsem, co na stávajících školách fungovalo a co naopak ne. Hodně jsem se tím trápila a denně to řešila. A došla k závěru, že nejlepším řešením pro mě a mou dceru bude, založit vlastní školu,“ přiznala Komárová.

Podnikatelka vychovává jednu středoškolačku, další dvě její dcery navštěvují druhý stupeň základní školy. Loňské zavření škol kvůli pandemii covidu vnímá jako absolutně bezdůvodné. „Vzhledem k tomu, že jsem pracovala z domova, tak jsem dobře vnímala, jakým způsobem distanční výuka fungovala,“ řekla Komárová v pořadu K věci.

Se spoustou věcí nesouhlasila a snažila se je řešit nejen s vedením školy, ale dokonce i ministerstvem školství a hygienickou stanicí. „Děti se mohly vrátit do škol, avšak byly potrestané nošením roušek,“ uvedla podnikatelka.

Situaci na školách řešila s ministrem školství Robertem Plagou i dalšími ministry. Žádná reakce se ale na petici Vraťme děti do škol, kterou připravila spolu s dalšími rodiči, nikdy nepřišla. „Žádná reakce nikdy nepřišla ani na náš email, ani na dopis. Bavila jsem se i s hlavní hygieničkou, ale bohužel šlo jen o krátké štěky, kdy nás většinou poslali někam,“ popsala.

Podle Komárkové byly děti zavřené doma úplně nesmyslně. „Děti nebyly touto nemocí vůbec postiženy. Což se potvrdilo i díky testování, které probíhalo na školách,“ řekla Komárková.

Komárová: Děti musíte namotivovat

Škola Leonardo Da Vinci Academy Prague funguje od září letošnho roku. Organizace funguje jako komunitní škola a zaměřuje se hlavně na mezinárodní vzdělávání. „Děti se neučí podle učebnic, ale na opravdu velkých projektových celcích. Je to nový přístup ke vzdělávání. Tato doba si ho vyžaduje. Když necháte děti ležet přes rok v posteli, tak je musíte hodně namotivovat,“ řekla.

A jak riziko nákazy ve své škole řeší? „Naši učitelé jsou naočkovaní a to by mělo stačit,“ uvedla Komárová. „Děti chci vrátit k socializaci, hodnotám a režimu, který během posledního roku a půl ztratily. Nekontroluji, jestli někdo má, nebo nemá nějakou roušku, ale to, aby ty děti byly po psychické stránce v pohodě,“ uvedla.

Dalším důvodem, který ji přivedl k nápadu otevřít školu, byla její nejmladší dcera. „Jedna dcera studuje v zahraničí, druhá zas francouzské lyceum. Nejmladší dcera si nedokázala vybrat žádnou školu, a proto jsem se rozhodla založit vlastní,“ dodala Komárová.

Tagy:
školy Robert Plaga roušky pandemie K věci děti uzavření COVID-19 pandemie koronaviru Leonardo da Vinci Krajská hygienická stanice Věra Komárová Dermacol, a.s.