Dětský tábor coby volno pro rodiče? Klidné léto zajistí i opomíjené maličkosti

Jak vybrat ideální letní tábor?

Děti nemají kde tábořit

Táborová sezóna je nejen pro děti plná zábavy a dobrodružství. Rodiče se totiž dočkají kýženého času, kdy jim dočasně odpadne nepřetržitá starost o jejich ratolesti. Aby tento čas byl skutečně bezstarostný, je potřeba vzít při plánování těchto aktivit v úvahu především aspekty spojené s bezpečností dětí. Často jde přitom o maličkosti. Jak je to například s pojištěním?

Rodiče často dětem zabalí kufry, zkontrolují, zda mají všechny požadované věci, a nakonec jim zamávají u autobusu či vlaku. Většina z nich už ale nemyslí na to, že jejich dítě odjíždí na tábor nepojištěno. Pořadatelé táborů totiž povinnost pojistit děti nemají. Pokud to dělají, tak jen dobrovolně.

ČTĚTE TAKÉ: Česko sevře africká výheň. Hic ze Sahary pohltí i zbytek Evropy, kdy čekat první tropický den?

„Pojištění dětí hromadně neřešíme. Tábor pořádáme výhradně v České republice, tak cestovní pojištění není nutné, požadujeme jen průkaz pojištěnce pro případné návštěvy lékaře,“ uvedl Jan Třísko, hlavní vedoucí letního tábora Ptáček v dokumentu, který má redakce k dispozici.

Úrazů výrazně ubylo

„Tohle je však zjednodušené uvažování. I když to není přímo předepsáno, dobrý tábor by měl být pojištěn. Zejména je třeba myslet na úrazy a na odpovědnost, a to jak dětí, tak vedoucích. Pokud je naplánován třeba i jednodenní výlet do ciziny v rámci programu, je namístě i cestovní pojištění,“ upozornila Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny UNIQA.

Úrazy na takových akcích přitom nejsou neobvyklé, ačkoli jsou většinou mírné povahy. Podle statistiky úrazů České rady dětí a mládeže z roku 2023 se celá polovina z nich stane právě na táborech, v předešlých letech to bylo poměrově ještě více. Obecně ale v průběhu posledních pěti let úrazů výrazně ubylo, a to i z důvodu protipandemických opatření.

Přesto zůstávají prázdninové měsíce nejvíce úrazovými, především „táborový“ červenec. Mezi nejčastější zranění se řadí zlomeniny, které tvoří 30 procent všech úrazů, následují podvrtnutí a pohmoždění, rány nebo nalomeniny. Dalších úrazů je už méně, jedná se o popáleniny, poranění šlach nebo ulomené zuby.

„Úrazy na našem táboře se samozřejmě občas stanou. Ale je jich minimálně. Většinou jde o různé výrony, občas nějaká zlomenina. Zlomenin jsme měli loni pět na pět tisíc dětí. Tedy opravdu málo,“ komentoval situaci předseda Asociace dětské rekreace a jednatel cestovní kanceláře Topinka Miroslav Topinka. U menších táborů to jsou spíše než úrazy jen drobnosti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Největším hitem léta je Albánie, prozradila mluvčí Čedoku. Na co si dát pozor při nákupu?

„Jelikož děti na našem táboře převážně pobývají v přírodě, tak se nejčastěji potýkáme s klíšťaty. I když se nejedná o úraz v pravém slova smyslu, tuto oblast vůbec nepodceňujeme. Každý oddíl je vybaven malou lékárničkou, která jim s odstraněním klíštěte pomůže. Každé přisáté klíště zaznamenáváme a zakreslujeme do formuláře, který pak předáváme rodičům pro případné budoucí využití. Z ostatních úrazů jsou to pak především oděrky a modřiny po pádech,“ dodal Třísko.

Pojištění dětských táborů

Rodiče by si měli pečlivě prostudovat podmínky vybraného tábora. Organizace nabízející široká portfolia pojištění letních aktivit řeší z podstaty věci automaticky. „U zahraničních táborů a táborů, kde se provozují adrenalinové sporty, je pojištění již v ceně tábora. U ostatních je možné pojištění připlatit,“ uvedl Topinka.

Rodiče ale mají podle Svobodové možnost své děti připojistit i individuálně. Stejně jako UNIQA nabízejí úrazové pojištění pro děti například pojišťovna ČSOB nebo VZP, které platí i v zahraničí a zahrnuje všechny běžné rekreační sporty a aktivity.

ČTĚTE TAKÉ: Krásné moře a málo turistů, hlásí reportérka Primy z Černé Hory. Kolik tam stojí oběd či pivo?

„Nejdůležitější je úrazové pojištění, dále pojištění odpovědnosti, hlavně u větších dětí a mládeže. Zde lze ale využít i pojištění domácnosti, v němž bývá pojištění odpovědnosti všech členů domácnosti zahrnuto,“ uzavřela Svobodová.

Tagy: