Když klíšťata útočí: Případů encefalitidy je dvakrát více než loni. Jak se účinně chránit?

Klíště může způsobit vážnou alergii (ilustrační foto)

VYSVĚTLUJEME: Jaké nemoci přenáší klíšťata? Jak jsou nebezpečné? A jak se jim bránit?

Dvakrát vyšší počet případů klíšťové encefalitidy a značný nárůst boreliózy. Taková je současná situace v Česku v porovnání s rokem 2023 podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Sezóna parazitů, kteří přenáší tyto nemoci, navíc začala v letošním roce s předstihem. Klíště si přitom najde jen asi každý druhý člověk. Připomeňte si, jak se chránit a před jakými příznaky se mít na pozoru.

Jen od ledna do dubna tohoto roku zaznamenali hygienici 26 případů klíšťové encefalitidy, tedy přibližně dvakrát více než loni. Nárůst má podle SZÚ i lymská borelióza. Letos registrovali hygienici 509 případů, loni to bylo za stejné období o necelých sto méně.

ČTĚTE TAKÉ: Jak předejít mrtvici? Hýbejte se a nekuřte, radí experti. Pomoci může i jednoduché zařízení

Nález klíštěte přisátého na těle znamená potenciální nebezpečí přenosu právě těchto dvou nemocí. A to i v případě, kdy přisáté klíště na těle nenajdete.

Nemoci přenáší i larvy a nymfy

Lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu přenáší dospělá samička i malé larvy a nymfy dorůstající sotva pár milimetrů. Je poměrně snadné je přehlédnout, a navíc po nasátí samy odpadnou.

„Odhaduje se, že jen polovina lidí, kteří prošli klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou, si najde klíště,“ upozorňuje primářka Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka Hana Roháčová.

Jak nemoci poznat?

Nemoci nemusí být lehce rozpoznatelné. Hlavním indikátorem lymské boreliózy je červená skvrna s bledým středem, kterou má ale jen 80 procent lidí. A ne všem se skvrna objeví na viditelném místě. K přenosu boreliózy dochází zhruba po 24 hodinách od přisátí a inkubační doba je tři dny až několik týdnů.

Borelióza se zkraje projevuje bolestmi svalů a kloubů, únavou a zvýšenou teplotou. Na jaře je proto třeba vzít v úvahu, že za zdravotními potížemi může být právě tato nemoc, a to zejména ve chvíli, kdy jste si nenašli ani klíště ani charakteristickou skvrnu. Při pozdější diagnóze bude léčba delší a onemocnění bude mít tendenci se vracet. Nemoc je ale vždy léčitelná antibiotiky.

Klíšťová encefalitida – zánětlivé virové onemocnění mozkové tkáně, při němž může virus napadnout mozkové blány, mozek a míchu – nemá žádné specifické skvrny. V první fázi se projeví jako chřipka, tedy únavou, zvýšenou teplotou, celkovou slabostí, bolestmi hlavy a závratěmi. Následuje několikadenní klid, během nějž se virus v těle množí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Při alergii nemusíte trpět. Základem je nepodcenit příznaky

Poté přijde druhá fáze, kdy se bolesti hlavy, závratě, únava znásobí a přidá se i zvracení. Během hospitalizace lékaři jen zmírňují projevy, podávají léky na snížení otoku mozku a horečky, aby mohl organismus s virem lépe bojovat. I přes všechnu snahu dochází často k dočasné ztrátě sluchu, ochrnutí končetin nebo ochrnutí dýchacích a polykacích svalů.

Na klíšťovou encefalitidu není lék, spolehlivou prevencí je očkování. Pro lidi nad 50 let je hrazené ze zdravotního pojištění, ale doporučuje se i mladším ročníkům. Nižší věk není jistota, že se organismus vypořádá s virem sám,“ říká primářka Hana Roháčová. Čísla ze SZÚ to dokazují. Obě nemoci se objevují napříč věkovým spektrem.

Tagy: