Kvůli zdravým lidem chybí důležitý lék. Je pro diabetiky, řady Čechů ho užívají na hubnutí

V lékárnách chybí injekce Ozempic.

V Česku chybí další lék

V lékárnách chybí injekce Ozempic. Používají se především pro léčbu diabetu druhého typu, zároveň ale pomáhají hubnout. Kvůli velkému zájmu mezi nediabetiky dochází k výpadkům. Ty by mohly podle Státního zdravotního ústavu trvat minimálně do listopadu. Před použitím léku výhradně na hubnutí přitom lékaři varují.

Ozempic je na předpis. Ani ten však nezaručí, že se k němu pacient dostane. V lékárnách chybí. „Ze tří registrovaných sil na trhu máme akorát tu nejsilnější 1,5 mg. Další dvě mají výpadek,“ potvrdil vedoucí Lékárny IKEM Michal Hojný pro CNN Prima NEWS. „Nemáme na skladě Ozempic 0,25 mg ani Ozempic 0,5 mg,“ sdělili zástupci Lékárny U sv. Ludmily.

ČTĚTE TAKÉ: Spaní na zádech zvyšuje riziko Alzheimerovy nemoci, zjistili vědci. Popsali proč

Výrobce na řešení pracuje. „Děláme vše, co je v našich silách, aby se situace dostupnosti daných léčivých přípravků co nejrychleji stabilizovala,“ uvedla generální ředitelka společnosti Novo Nordisk pro Česko Daniela White.

Důvodem výpadků je podle odborníků to, že ho ve velkém užívají lidé, kteří chtějí zhubnout. „To samozřejmě není něco, co bychom vítali. Tento typ léčby nebyl nikdy testován u štíhlých lidí nebo u lidí bez nadváhy,“ řekl Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie IKEM.

Uživatele neodradí ani vyšší cena. Injekce stojí zhruba 2 500 korun měsíčně. Pojišťovna ji hradí pouze pacientům, kteří mají diagnózu, pro kterou je možné lék předepsat. „Setrvale roste podíl těch, kteří si pro něj do lékáren chodí jako samoplátci. Při jisté toleranci je lze považovat za nediabetiky,“ sdělil CNN Prima NEWS tiskový mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov.

Státní ústav pro kontrolu léčiv označil lék příznakem omezená dostupnost, chce tak zajistit léčivo pouze pro diabetiky. „Toto opatření SÚKL přijal proto, aby byl primárně dostupný právě pro diabetiky,“ řekl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Tomáš Boráň pro CNN Prima NEWS.

Náhrada není pro každého

Náhrada za injekce Ozempic je. Nemusí ale být pro každého. Své o tom ví i paní Hana, která Ozempic užívá a lék nemohla sehnat půl roku. „Ozempic existuje také v tabletové formě, takže není problém pacienty převést z injekční formy na tablety,“ namítl Haluzík.

Paní Hana však poukázala na nevýhody tablet. „Musíte je užívat každý den, zatímco Ozempic si pícháte jednou týdně,“ sdělila CNN Prima NEWS.

Odborníci varují před nákupem léku na internetu. Upozorňují, že kupující si nemůže být vůbec jistý, co kupuje. Hrozí tedy nebezpečí nežádoucích účinků. Navíc je lék na předpis, před jeho nasazením by se tedy pacienti měli poradit se svým lékařem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Covid je na vzestupu. V září v Česku onemocněly desetitisíce lidí, přibývá i obětí

Tagy:
zdraví hubnutí lékař CNN Prima NEWS pacient Státní ústav pro kontrolu léčiv Česko věda a technika Institut klinické a experimentální medicíny vědecký výzkum Dr. Max Lékárna Novo Nordisk nemoci a zdravotní potíže lékařský výzkum zdravotní ošetření a postupy Daniel White