Konec babyboxů v Česku? OSN tlačí na jejich zrušení. Zachraňují životy, odmítá „babydědek Lu“

Zachránily stovky českých novorozenců, přesto Výbor Organizace spojených národů (OSN) pro práva dítěte volá po zrušení babyboxů a posílení utajení porodů. Nad doporučením z mezinárodního společenství nyní sedí čeští úředníci a sondují, co by takový krok mohl způsobit. Zatímco ministerstvo zdravotnictví prosí nemocnice o názor, zakladatel babyboxů Ludvík Hess bije na poplach. „Utajený porod je velmi nedostatečný zákon. Vdané ženy a cizinky na utajený porod nemají ze zákona nárok,“ varoval v dopise adresovaném ředitelům českých nemocnic.

Tuzemští úředníci se opírají o dva roky staré závěrečné doporučení ze strany Výboru OSN pro práva dítěte. Ten ve svém dokumentu vyzval k hojnějšímu využívání utajených porodů a opuštění konceptu babyboxů. Podle expertů, kteří se zabývali důvody opouštění novorozenců, má každé dítě právo znát své biologické rodiče, proto je jejich odklad do „kabinek“ nežádoucí. Argumentují také slovy, že by se měla naopak posílit role nemocnic, které by se postaraly o zmíněný tajný porod a staly se tak adekvátní alternativou k babyboxům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejoblíbenější jména v Česku? První příčky jsou stabilní přes deset let, pestřejší mají dívky

Ředitelé českých nemocnicích proto dostali minulý týden dopis od ministerstva zdravotnictví, které je poprosilo o názor i statistiky. „Kolik žen porodilo ve zdravotnickém zařízení v režimu utajeného porodu v letech 2020, 2021 a 2022? Vnímáte nějaké překážky k využívání možnosti utajeného porodu?“ stojí ve zprávě adresované šéfům nemocnic společně s prosbou o názor na babyboxy. Odpovědi resort očekává do 31. října.

Úřad Vlastimila Válka (TOP 09) ovšem nemá problematiku babyboxů a utajovaných porodů v gesci, pouze posloužil jako komunikační prostředník. S odpověďmi od nemocnic má podle informací CNN Prima NEWS pracovat Výbor pro práva dítěte Úřadu vlády ČR.

Mezinárodní Úmluva o právech dítěte, na kterou se odkazuje i výbor při OSN, ovšem zdůrazňuje také právo dítěte na život – a to i v nové rodině. Právě tímto bodem článku argumentuje Ludvík Hess, novinář, zakladatel a provozovatel babyboxů v České republice.

Současná legislativa pro tajné porody, kterou tlačí OSN, podle něj není dostačující. Nárok na něj mají pouze svobodné ženy s trvalým pobytem v ČR, což je podmínka, která automaticky vyšachuje nejen cizinky, ale také vdané ženy či ty čerstvě po rozvodu.

„Po dvou desítkách let, kdy se denně věnuju zřizování babyboxů a často komunikaci s nešťastnými ženami, které se na mne obracejí e-mailem nebo prostřednictvím SMS, vím, že velká část jsou právě vdané ženy nebo cizinky. Připomínám, že ženy, které využijí režimu utajeného porodu, jsou předvolány k soudu, který určuje náhradní rodiče v opatrovnickém řízení, aby se tu vzdaly rodičovských práv a povinností. Ze slibovaného utajení nezbude vůbec nic,“ upozornil Hess ve svém dopise.

Tekly mi po tváři slzy, vzpomíná zakladatel babyboxů

I v režimu utajeného porodu jsou matky rodičovsky odpovědné, což v případě nechtěných či nečekaných dětí může být mnohdy problematické. Zrušení babyboxů by navíc předcházela celá série úprav v legislativě, od občanského zákoníku po zásahů do správního práva.

„Za osmnáct let vstoupilo dvířky bedýnek do nového a snad lepšího života 253 nechtěných lidských mláďat. Cítím za životy odložených dětí odpovědnost a také prosím, aby babyboxy pomohly i budoucím děťátkům. Mnohé z odložených dětí jsem poznal osobně a vídám se s nimi. Když mě holčička – odložená v Kladně 25. července 2009, kterou jsem tehdy pojmenoval Anežka Česká – při posledním setkání objala a řekla: ‚Mám tě ráda,‘ tekly mi slzy po tvářích,“ doplnil zakladatel bedýnek pro novorozence.

Připomněl, že Evropská unie naopak babyboxy otevřeně podporuje v různých variantách napříč svými členskými zeměmi. V Česku fungují od roku 2005, čtyři z nich se nachází v Praze. Nová „bedýnka života“ se má otevřít v úterý 31. října v Nemocnici Jilemnice. „Symbolicky na Mikuláše otvíráme 87. babybox v Nemocnici Kyjov. V roce 2024 otvíráme 88. babybox v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí v Praze 4,“ dodal Hess.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Která jména dětí patří v Česku mezi nejoblíbenějšími a které naopak ztrácí na popularitě? Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: