Díky návštěvě premiérů nebyl Kyjev ostřelován. Měli by tam jezdit na turnusy, říká Hřib

Primátor hlavního města Praha Zdeněk Hřib.

Zdeněk Hřib, Ondřej Prokop

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se v pořadu 360° vyjádřil k cestě premiéra Petra Fialy (ODS) a dalších státníků do Kyjeva. Je rád, že na Ukrajinu odjeli, měl však obavy o jejich bezpečnost. Vyzdvihl zajímavý fakt: „Pokud v úterý nebyl Kyjev bombardován, tak bych šel dokonce do toho, aby tam evropští státníci jezdili na turnusy,“ podotkl. Uvedl, že by se mohlo jednat o zajímavé řešení, jak zabránit civilním ztrátám.

Hřib ve vysílání CNN Prima NEWS připomněl, že i on těsně před invazí ukrajinskou metropoli navštívil. „I tato cesta představuje rizika. Je dobré, aby tam státníci z Evropy jeli a měli informace přímo z místa, jen mě překvapuje, jak nebezpečné to setkání je, nejen pro premiéry ale i Zelenského. Pokud je cesta oznámená dopředu, tak je možné delegaci sledovat, snad to dobře dopadne,“ uvedl.

O tom, že je výprava do Kyjeva riskantní, nepochyboval ani zastupitel Prahy Ondřej Prokop (ANO). „Moc to nechápu, přijde mi to riskantní i z toho důvodu, že kdyby se premiérovi nebo někomu jinému něco stalo, tak to může konflikt na Ukrajině eskalovat,“ podotkl. Následně společně viděli první záběry z jednání Zelenského s evropskou delegací.

„Nedokážu si představit ta bezpečnostní opatření na místě. Zelenskyj má jednoznačně terč na zádech a riziko, že ho vystopují podle zahraniční delegace je extrémní,“ uvedl po zhlédnutí prvních snímků z jednání Hřib.

Díky návštěvě Fialy a dalších státníků ruská vojska hlavní město v úterý nebombardovala. „Pokud tohle znamená, že dnes nebyl Kyjev bombardován, tak bych šel dokonce do toho, aby tam evropští státníci jezdili na turnusy a drželi služby. Tím by zabránili bombardování civilních cílů, pokud si Rusové netroufnou v takovém momentě město ostřelovat,“ podotkl.

Cesta politiků na Ukrajinu byla ohlášená, a tak se o ní zřejmě rychle dozvěděli i Rusové. „Mohlo by to být zajímavé řešení, jak zabránit civilním ztrátám, o což tady jde primárně,“ podotkl. Společně s Prokopem mimo jiné řešili migrační situaci v Česku, především v Praze. Oba hosté se shodli, že je situace v hlavním městě kritická.

„Milník, kdy jsme museli lidi dávat do nouzového přístřeší, tedy tělocvičen, komunitních či kulturních center, jsme v Praze již minuli. V dalších krajích do toho míří, tělocvičny mapují,“ podotkl Hřib. Prokop doplnil, že jsme v hluboké krizi, přesto práci magistrátu chválí. „Mám snad jedinou výtku, a to je komunikace magistrátu s městskými částmi, která trochu vázne. I na tom se však pracuje,“ dodal.

Tagy: