Dívka se střelila do hlavy kvůli catfishingu. Ze záznamu volání na tísňovou linku mrazí

Cimarron Thomasová spáchala sebevraždu.

Dohnal dívku k sebevraždě

Záznam z tísňového volání odhaluje zoufalý boj o život dvanáctileté Cimarron Thomasové ze Spojených států, která si vzala život poté, co se stala obětí vydírání on-line predátorem Alexanderem McCartneyem. V dramatickém hovoru operátor naviguje souseda, jak dívce, která se střelila do hlavy zbraní svého otce, poskytnout první pomoc. Informoval o tom web Daily Mail. McCartney, který stojí za smrtí dívky, byl v pátek odsouzen na doživotí.

Devítiletá sestra Cimarron uslyšela osudný den v roce 2018 podivný zvuk, který přirovnala k prasknutí balónku. Když vstoupila do pokoje rodičů, našla svou sestru, která se právě postřelila pistolí. Jelikož rodiče nebyli doma, běžela dívka v panice k sousedovi, který ihned zavolal tísňovou linku, uvedl web Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: Bití do bezvědomí i močení do jídla. Cela ovládaná dvojicí tyranů byla pro vězně z Borů peklem

Záznam hovoru odhaluje okamžiky bezprostředně po střelbě. Operátor na druhém konci linky v něm radí sousedovi, jak dívce, která v tu chvíli ještě dýchala, pomoci. Instruoval ho, aby přitlačil hadry na ránu a pokusil se zastavit krvácení. Dívku měl také uložit do stabilizované polohy.

Operátor během volání také opakovaně upozorňoval na nutnost zajistit zbraň, kterou Cimarron použila. Patřila jejímu otci, bývalému vojákovi, a byla uložena v neuzamčeném nočním stolku.

Tísňové volání končí slovy záchranáře: „Přichází pomoc.“ Cimarron byla převezena do nemocnice, kde i přes veškerou snahu zemřela.

Vydírání přes internet

Až v roce 2021 se Cimarronova rodina, která žije ve venkovském městečku Bruceton Mills v americkém státě Západní Virginie, dozvěděla pravdu o tom, co předcházelo její sebevraždě. Alexander McCartney, šestadvacetiletý muž ze Severního Irska, ji na internetu zmanipuloval pomocí falešné identity. Vydával se za dívku jménem Sarah, s níž Cimarron navázala přátelský vztah. Brzy ji přiměl poslat intimní fotografii, kterou následně využil k jejímu vydírání.

McCartney nejenže požadoval další kompromitující snímky, ale vyhrožoval, že původní fotografii rozešle její rodině a přátelům. Cimarron, zoufalá a zahnaná do kouta, psala o svých úmyslech vzít si život. McCartney na její zoufalství reagoval chladnokrevným „Sbohem a hodně štěstí“ a odpočítával, kdy Cimarron stiskne spoušť.

Po smrti Cimarron se rodina ocitla v hlubokém smutku. Její otec Ben byl zcela zlomen pocitem viny, že svou zbraň dostatečně nezajistil, a spáchal rok a půl po smrti své dcery sebevraždu. Manželka Stephanie později uvedla, že Ben „ztratil vůli žít“ a vinila McCartneyho nejen za smrt Cimarron, ale i za tragický konec jejího manžela.

Catfishing jako globální hrozba

Zahraniční média označují McCartneyho jako největšího „catfishera“ Británie. U soudu v Belfastu se přiznal k neúmyslnému zabití Cimarron a k dalším 185 trestným činům – podobně mu naletělo dalších 70 dětí, píše deník Sky News. V pátek byl muž ze Severního Irska odsouzen na doživotí, šanci na podmínečné propuštění bude mít nejdříve za 20 let, poznamenalo zpravodajství BBC.

Tragické osudy obětí catfishingu se objevují po celém světě. „Už jsme se setkali s dvěma tisíci případy, kdy lidé mladší 18 let sdíleli intimní snímky s někým, o kom si mysleli, že mu mohou věřit,“ uvedla australská odbornice na bezpečnost Julie Inman Grantová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrála mrtvou a přežila vyvraždění rodiny. 11letá dívka pak popsala, proč bratr začal střílet

Tagy: