Divoké byliny jsou v Česku hitem a sbírat je lze zadarmo. Expertka radí, co z nich vykouzlit

Divoké bylinky jsou hitem kuchařů i příznivců zdravé kuchyně.

Divoké bylinky jsou hitem kuchařů i příznivců zdravé kuchyně

Divoké byliny jsou hitem nejen u profesionálních kuchařů, ale také u příznivců zdravé kuchyně. Nasbírat je lze v lese nebo na loukách, jsou sezónní a zadarmo. Vykouzlit z nich lze chutné pokrmy za minimální cenu i léčivé sirupy.

Letním divokým bylinkám se v přírodě daří a nasbírat jich lze hned několik druhů. „V tomto období roste celá škála divokých bylin. Jsou to například heřmánky, jitrocel, žebříček, černohlávek, jetel luční, divizna nebo chrpa,“ přiblížila pro CNN Prima NEWS expertka na sběr lesních a lučních rostlin Petra Marvanová.

ČTĚTE TAKÉ: Proč někteří lidé přitahují komáry víc než jiní? Odborníci popsali hlavní důvody

Například černohlávek se hodí do salátů a omáček. Lze z něho ale také uvařit čaj, který pomáhá na onemocnění trávicího traktu. Jetel pro změnu léčí kašel, navíc má jemnou hráškovou chuť, a tak se hodí na sladké pečení. Modré květy chrpy pak atraktivně nazdobí hotový pokrm. Svou charakteristickou barvu si zachová i po usušení, ke zdobení jídel se tak hodí celoročně.

Divoké bylinky jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, obsahují minerály i důležité vitaminy. Pokud se konzumují za syrova, účinek je o to intenzivnější. „Z jitrocele kopinatého je výborný sirup na zánět horních cest dýchacích,“ doplnila Marvanová. Na listech jitrocele si lze i pochutnat, stačí je obalit v těstíčku z vajíčka, mouky, mléka a kypřícího prášku. Na závěr jen osmažit a obalit ve skořicovém cukru a pochoutka je na světě.

Z divokých bylin si lze připravit nejen lahodné menu, ale i dochutit medy či sirupy. „Z bylinek si můžeme připravit léčivé oleje, například Janův olej, který je z třezalky tečkované naložené v kvalitním oleji. On poté krásně zčervená a je dobrý například na popáleniny od slunce nebo jiného druhu,“ přiblížila Marvanová.

Sběr bylinek má však svá pravidla. Obecně platí, že ráno se sbírají kořeny a listy rostlin, naopak v poledne květy, když v sobě mají nejvíce účinných látek. Při sběru je také třeba vyhnout se lokalitám poblíž silnic a okolí průmyslových areálů, kde se sběr rostlin nedoporučuje kvůli znečištění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lékaři bijí na poplach. Ostravu sužuje epidemie žloutenky, nakazit se může kdokoli

Tagy: