Na pokraji zoufalství. Dívku trápí příznaky covidu několik měsíců po prodělané nemoci

Koronavirus dostal 16letou Lilianu Jacksonovou z Velké Británie na pokraj zoufalství. I několik měsíců po prodělání nemoci se u ní projevovaly stále nejrůznější příznaky. Odborníci jí diagnostikovali takzvaný „dlouhý covid“. Ten postihuje každého desátého nakaženého, informuje web BBC.

Když se 16letá Liliana Jacksonová nakazila koronavirem, myslela si, že bude nemoc trvat jen týden nebo dva. O několik měsíců později se ale začaly projevovat různé příznaky. Od kožních vyrážek, únavy, po bolesti nervů i křeče.

„Myslela jsem si, že jsem jen nachlazená a bude to v pořádku, ale prostě se to nezlepšilo,“ uvedla pro web BBC. Jacksonovou a její matku Gail, které žijí v East Midlands ve Velké Británii, podle jejich slov lékaři zpočátku nebrali vážně.

Zdravotní problémy však 16leté školačce bránily v každodenních činnostech. Téměř čtyři měsíce se nemohla vrátit do školy. I když nejsou dospívající ohroženou skupinou, u některých se příznaky covidu objevují i nadále. Lékaři v takových případech mluví o takzvaném „dlouhém covidu“ (long covid).

Podle vědeckých údajů se tyto následky objeví u jednoho z deseti pacientů, kteří se nakazí koronavirem. Nejčastějším problémem je únava, dušnost či neustálý kašel. Dále jsou to bolesti hlavy, ztráta čichu a chuti, ojediněle i problémy se sluchem a zrakem.

Výzkum dlouhého covidu

„Bylo mi opravdu špatně, bolelo mě dokonce dotýkat se své kůže. Bolelo to tak moc, že když jsem chtěla spát, nemohla jsem si ani lehnout,“ popisuje. Z nemocnice však byla propuštěna, až po opětovné konzultaci se svým praktickým lékařem na začátku tohoto měsíce ji poslali na speciální oddělení. „V některých dnech je v pořádku, jindy nemůže vstát z postele. Je to nesmírně zneklidňující,“ líčí její matka Gail Jacksonová.

Takzvaný „dlouhý covid“ zkoumají odborníci z Velké Británie. „Je možné, že v Anglii je až 300 tisíc lidí s dlouhým covidem,“ říká Danny Altman, profesor imunologie na Imperial College London. Uvedl však, že výzkum je teprve v „rané fázi“, a to zejména u dětí a dospívajících pacientů.

Tagy: