Do práce letadlem. Nový šéf Starbucks čelí kritice, pro cestování do zaměstnání použije tryskáč

Nový šéf společnosti Starbucks Brian Niccol čelí výrazné kritice ještě před tím, než v září převezme funkci. V předstihu totiž prozradil, že se nehodlá přestěhovat do Seattlu, kde sídlí ředitelství firmy, místo toho tam bude každý týden létat soukromým tryskáčem ze svého kalifornského domova. Známý kavárenský řetězec si obyčejně zakládá na šetrném přístupu k přírodě, Niccolovo časté cestování však mnozí označují za velmi neekologické.

Dojíždění do práce může mít mnoho podob. Někomu to do zaměstnání trvá chvíli, jinému hodně přes hodinu. Spousta z nás se za volantem rozčiluje v nekonečných kolonách. Nový šéf kavárenského řetězce Starbucks Brian Niccol to vyřešil po svém: ze svého domova v kalifornské Newport Beach bude do 1600 kilometrů vzdálené kanceláře v Seattlu létat soukromým tryskáčem.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Zatímco se v Rusku bojuje, Moskvané se hřejí na sluníčku. Proč je válka nezajímá?

Každý týden tam a zase zpátky.

Poskytnutí tryskáče mu nabídla sama firma, k níž 9. září přechází z předchozí úspěšné štace v mexickém fastfoodu Chipotle.

„Brian Niccol se osvědčil jako jeden z nejefektivnějších lídrů našeho oboru, po mnoho let generoval významné finanční zisky,“ uvedl mluvčí společnosti Starbucks v komentáři pro CNN. „O jeho zkušenostech a schopnostech jsme přesvědčeni.“

Niccolovy plánované přelety si však vysloužily velkou kritiku. Starbucks se totiž dlouhodobě profiluje jako ekologicky šetrná firma, která si mimo jiné zakládá na tom, že používá méně plastu. Běžně se prezentuje reklamami, v nichž klade důraz na udržitelnost a environmentální politiku. Zrovna cestování letadlem je ovšem velmi významným zdrojem emisí oxidu uhličitého (podle statistik je za více než 2 % celkových celosvětových emisí souvisejících s energií).

Třeba společnost Greenpeace tak v pátek na sociálních sítích uvedla, že dohodnuté podmínky pro nového šéfa Starbucks považuje za „nepřijatelné“, připojila odkaz na petici za zákaz soukromých letadel. A s výhradami se ozývají i další.

„Používání soukromého tryskáče není špatné jen pro životní prostředí, vysílá to špatný signál i zákazníkům a zaměstnancům,“ řekl pro BBC Dan Coatsworth, investiční analytik společnosti AJ Bell.

K Niccolově náplni práce bude navíc patřit i další časté cestování, má dohlížet na globálně fungující řetězec s 39 tisíci prodejnami a 450 tisíci zaměstnanci.

Právě oni se teď mohou cítit poněkud ošizeni, a zdaleka nejen kvůli Niccolově luxusnímu ročnímu platu 1,6 milionu dolarů, s možným bonusem až 7,2 milionu dolarů a ročními akciemi v hodnotě až 23 milionů dolarů.

Problémem může být i to, jak přísné podmínky pro pracovní docházku společnost obyčejně vyznává – její zaměstnanci musí minimálně tři dny v týdnu pracovat z kanceláře. Bude toto pravidlo platit i pro nového šéfa? Zatím to nikdo nepotvrdil. Mnohé však naznačuje fakt, že Niccol bude mít k dispozici i svou malou soukromou kancelář v Newport Beach.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pod vlivem nejčastěji bourají čerství řidiči. Odvoz od rodičů není ostuda, říká preventista

Tagy:
letadlo šéf Starbucks USA soukromý tryskáč dojíždění Brian Niccol