Do školy děti nesmí, na oběd mezi spolužáky však ano. Absurdní, říkají ředitelé

Přestože jsou veškeré základní a střední školy kvůli epidemii koronaviru zavřené, mohou se přesto žáci spolu stýkat ve školních jídelnách. Děti totiž mají i přes šíření nemoci COVID-19 nárok na státem dotovaný oběd a mohou tak sedět společně mezi spolužáky v jídelně bez roušek. Samotným ředitelům škol to připadá jako nelogické rozhodnutí a jednotlivé školy k tomu přistupují různě.

Přijde mi to absurdní. Když už jsme takhle tvrdě řekli, že se ty děti nesměji potkávat, tak proč je pouštět do té jídelny?

„Vaříme, protože na to mají děti nárok. Přišel nám také přípis s různými hygienickými pravidly, jak má vypadat fronta, jak se děti nemají potkat a tak dále. Konkrétně u nás jsme to udělali tak, že jsme za pár korun zakoupili termoboxy, které dostanou děti v ceně oběda místo polévky. Vyzvedávají si to z jídelního okénka,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Michal Černý, ředitel Masarykovy ZŠ Praha-Klánovice.

Ten je zároveň prezidentem Asociace ředitelů základních škol a celé rozhodnutí nechat jídelny otevřené i přes zavřené školy, mu přijde absurdní „Logické mi to nepřijde. To byl důvod, proč jsme to udělali tak, že jsme vážně ty děti do jídelny nepustili. Přijde mi to absurdní. Když už jsme takhle tvrdě řekli, že se ty děti nesměji potkávat, tak proč je pouštět do té jídelny?“ řekl.

Jednotlivé školy se snaží se situací popasovat po svém. Některé z nich například jídelny časové rozdělily pro jednotlivé žáky, aby se tam nepotkali všichni najednou. Například Základní škola T. G. Masaryka v Praze 12 informuje rodiče svých žáků, že od 11:00 do 12:00 je jídelna vyhrazená žákům prvního stupně, od 12:00 do 13:00 zase pro jinou školu a od 13:00 do 14:00 zase pro žáky druhého stupně.

Jiné školy zase raději kvůli nejasným instrukcím dočasně jídelny uzavřely. „V tuto chvíli není zcela jasné, zda školy mohou poskytovat stravování žákům v době distanční výuky. O případné možnosti vyzvedávat si obědy pro žáky distanční výuky vás budeme informovat,“ napsala rodičům Základní škola Metelkovo v Teplicích.

Plní to sociální funkci, tvrdí ministr Plaga

Sám ministr školství Robert Plaga (za ANO) mluví o sociální funkci, kterou scházení dětí plní. „Je potřeba říci, že režim školních jídelen není režim restaurací, ale spíše provozoven v podnicích. Důležitá skutečnost je, že ty obědy pro žáky často plní sociální funkci. Preferovanou variantou je výdej jídla a jeho konzumace doma. Pokud je nutné, aby k té konzumaci docházelo v prostorách jídelny, tak samozřejmě za dodržení přísných hygienických standardů, o kterých se bavíme i v povolených podnikových provozech,“ řekl ministr pro CNN Prima NEWS.

Ministerstvo distančním žákům doporučuje, aby si obědy v jídelnách pouze vyzvedávali, ale konzumovali je jinde. „Stále platí požadavky na zvýšená hygienická opatření ve školních jídelnách. Proto doporučujeme, aby strávníci, kteří se povinně vzdělávají distančním způsobem, nekonzumovali oběd v prostorách školní jídelny/výdejny, ale pouze jej odebrali. Výdej obědů pak musí být organizován tak, aby byla dodržena protiepidemická opatření (rozestupy),“ vysvětlila mluvčí ministerstva Aneta Lednová pro CNN Prima NEWS.

„Školní jídelna/výdejna toho může dosáhnout např. tak, že rozloží výdej obědů do delšího časového úseku, bude obědy vydávat odděleně pro strávníky, kteří si oběd odnášejí, vyznačí před místem odběru oběda doporučené rozestupy, zveřejní před odběrovým místem informaci o povinnosti udržovat rozestupy a podobně,“ dodala.

Rodiče situaci nerozumí

Mnozí rodiče jen nechápavě kroutí hlavou nad polovičatým řešením, které ohledně obědů vláda předvedla. Individuálně odhlásit se je přitom podle těch, se kterými již minulý týden mluvila redakce CNN Prima NEWS, všichni nechystají. Ne každý má totiž možnost zajistit dítěti v případě celodenní práce ještě také teplou stravu. Někteří přiznávají, že by byl i finanční problém denně uvařit za takovou cenu, kterou stojí oběd pro dítě v jídelně. Pochybují také o plánu přimět teenagery dojít si s kastrůlkem pro jídlo a ještě jim zabránit, aby se před jídelnami setkali s kamarády, kteří právě mají klasickou výuku.

„Já synovi obědy odhlásím a bude si prostě doma mazat chleba a ohřívat, co bude k dispozici, nedá se nic dělat. Už vidím svého puberťáka, jak jde pro jídlo s kastrůlky. Pak se stejně před jídelnou zastaví se spolužáky. Tak co to má za smysl? Do školy nejde, přichází o klasickou výuku z příkazu vlády a pak ho pošlou pro oběd, kde se všichni potkají, tak co je to zase za plán,“ reagovala na náš dotaz matka jednoho z žáků sedmé třídy.

Tagy: