Do války jako turista? Ukrajinská cestovka nabízí zájezdy do rozbombardovaných měst

Ukrajina trosky Kushuhum

Ostřelování salvovými raketomety za bílého dne

Pokud by se někdo chtěl vydat jako turista do válečné oblasti, nyní k tomu má příležitost. Ukrajinská cestovní kancelář nabízí exkurze do několika válkou zasažených regionů. Zakladatel společnosti láká na nahlédnutí do každodenní reality ukrajinského života. Nařčení z „temné turistiky“ odmítá. Většina autorit však před turistickými cestami na Ukrajinu varuje.

Jednodenní zájezdy do válkou zmítaných regionů Ukrajiny nabízí cestovní kancelář Visit Ukraine Today. Ta v červenci spustila prohlídky „statečných měst“. Její klienti si tak mohou za 50 euro vybrat jeden ze zájezdů pokrývajících celkem deset měst, ve kterých ještě před pár týdny zuřily boje. V nabídce se vyskytují i města v aktivně ostřelovaných oblastech.

Společnost se nezaměřuje pouze na poskytování zájezdů, funguje také jako informační portál. Kromě publikování užitečných informací pak poskytuje 24 hodin denně poradenství které se týká zejména pobytu na Ukrajině.

Visit Ukraine Today doposud prodala 150 zájezdů a na její stránku zavítá 1,5 milionu návštěvníků za měsíc. Oproti stavu před invazí tak návštěvnost stoupla o polovinu. Samotné prohlídky měst jsou určené pro maximálně deset lidí. Trvají okolo 3 hodin a jsou vedené profesionálním průvodcem. Kromě toho zahrnují zdravotní pojištění.

⚡️ російські танки дійшли до Львова, але є нюанс... У центрі Львова, на Площі Ринок, монтують виставку підбитої та...

Posted by VISIT Ukraine on Wednesday, August 10, 2022

Právě průvodce by měl zajišťovat co největší bezpečí účastníků, včetně předchozího vyškolení ohledně krizových situací. Zakladatel společnosti Anton Taranenko však serveru CNN sdělil, že bezpečnost samozřejmě není stoprocentní: „Průvodce, který oblast zná a ví kudy jít, je záruka. Pokud se od skupiny oddělíte o deset metrů, můžete šlápnout na minu.“

Není překvapením, že jsou účastníci prohlídek vystaveni možnému nebezpečí. Návštěvníci se totiž mohou vydat do měst jako Oděsa či Mykolajiv, která v posledních týdnech stále čelila ruskému ostřelování. Ani v místech, kde podle cestovní kanceláře boje již ustaly, se ohrožení nelze vyhnout. Například v okolí Buči, ve které se v březnu okupační vojska dopustila brutálního masakru civilistů, se stále nachází mnoho potenciálně nebezpečných bomb.

Temná turistika

Aktivity cestovní kanceláře, která necelý půlrok po vypuknutí války začala nabízet exkurze do válečných oblastí, někteří označují za zprostředkování tzv. „temné turistiky“. Tento pojem označuje navštěvování míst spjatých s černými kapitolami historie, smrtí či utrpením.

Nejedná se však o nijak neobvyklou aktivitu. Téměř každý se, ač možná nevědomky, na „temném turismu“ pravděpodobně někdy podílel. Mimo extrémnější destinace, mezi které patří například Černobylská jaderná elektrárna či koncentrační tábory, totiž do této kategorie spadají nejrůznější památníky, muzea, pohřebiště či bitevní pole.

Zakladatel cestovní kanceláře však toto označení odmítá. Prohlídky podle něj nabízejí příležitost vyzdvihnout vzdorujícího ducha ukrajinského lidu a šanci ukázat světu, že život jde dál i v době války. „Není to jenom o bombách, jde o to, jak se lidé učí žít s válkou a navzájem si pomáhají. Nejsou tu jen smutné věci jako v televizi. Život jde dál a máme naději, že brzy všechno skončí,“ objasňuje pro CNN svůj pohled na věc Taranenko. „Pokud chcete vidět naše zničená města a statečné lidi bojovat, přijďte,“ dodává na závěr.

Reakce úřadů

Ukrajinská vláda ocenila práci společnosti v poskytování informací, oficiálně však nabádání k turistické cestě do země neschválila. „Teď není vhodná doba k návštěvě. Na národní úrovni chceme, aby Ukrajina byla otevřená turismu. K tomu ale potřebujeme více zbraní, potřebujeme vyhrát a zastavit válku,“ řekla CNN Mariana Oleskivová, předsedkyně Státní agentury pro turismus a rozvoj Ukrajiny.

I Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (MZV) se snaží lidi od cest na Ukrajinu odrazovat. „MZV ČR varuje před jakýmikoliv cestami na Ukrajinu a vyzývá občany ČR, aby okamžitě opustili Ukrajinu,“ stojí na webu ministerstva. Českým občanům nacházejícím se na Ukrajině pak MZV doporučuje maximální opatrnost a připravení evakuačního plánu. Ministerstvo zároveň zmiňuje omezené možnosti poskytování pomoci.

Tagy: