Do vězení půjdu s hrdostí, říká Kubkův stalker. Pekarová chce víc stíhání dezinformátorů

Patrik Tušl, který je stíhaný za pronásledování lékaře Milana Kubka.

Známí antivaxeři Jana Peterková a Patrik Tušl odmítají obvinění policie

Známí antivaxeři Jana Peterková a Patrik Tušl odmítají nejen očkování, ale i obvinění ze strany policie, která je stíhá kvůli dezinformacím a stalkingu. Zatímco bývalá reportérka podle vyšetřovatelů opakovaně lhala o covidové situaci i účincích vakcín, Tušl zase pronásledoval známé osobnosti boje s pandemií. Oba dva si za své výstupy na sociálních sítích nechali platit od svých podporovatelů.

O tom, že policie stíhá dva lidi, devětadvacetiletého muže kvůli pronásledování známého lékaře Milana Kubka a pětačtyřicetiletou ženu kvůli šíření poplašné zprávy, informoval policejní mluvčí Jan Daněk ve středu. Muž podle policistů dlouhodobě pronásledoval lékaře, motivem podle nich bylo získávání finančních darů od podporovatelů.

„Jestli mě zavřou, tak mě zavřou, ale se vší hrdostí. Já vím, že jsem neudělal nic špatného,“ obhajoval se v pátek Patrik Tušl před novináři. Stíhán je za nebezpečné pronásledování předsedy České lékařské komory Milana Kubka a imunologa Václava Hořejšího. Videa ze svých „výprav“ proti expertům, kterým hlasitě nadával, sdílel na sociálních sítích.

Dodal, že chce šéfovi České lékařské komory pokládat dotazy i nadále. „Budu to dělat trochu jinak. Pokaždé, když za panem Kubkem půjdu, oficiálně to oznámím na úřadu, nahlásím událost třeba u něj v ulici, třeba shromáždění. Aby nikdo nemohl říkat, že ho pronásleduju,“ doplnil Tušl, který má na krku exekuce a v případě provinění mu hrozí až roční pobyt za mřížemi.

Advokát Jiří Matzner má ale v této kauze jasno. „To, že na vás nebo na představitele státní moci opakovaně vznáším dotaz, ještě není stalking. Tady se bavíme o úplně jiné situaci, kdy si to někdo natáčí, streamuje a dokonce za to vybírá peníze,“ vysvětlil pro štáb CNN Prima NEWS.

Výraznou tváří dezinformační scény se stala také bývalá reportérka Jana Peterková. I ona vybírá od svých fanoušků finanční dary a potýká se s několika exekucemi. Za lži o úmrtích po očkování na nemoc COVID-19 v domově pro seniory jí Městský soud v Praze uložil v polovině ledna pokutu 250 tisíc korun. Domu, který na ni žalobu podal, se musí také omluvit.

Na tiskovou konferenci v pátek nakonec nepřišla, jelikož měla být v nemocnici. Zastoupil ji proto advokát Norbert Naxera. „Je jasné, že jde o trestní stíhání na politickou objednávku za účelem zastrašení politických oponentů současného režimu,“ řekl před novináři právník Peterkové.

Tresty se zatím zpřísňovat nebudou

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka uvedl, že šéf resortu Pavel Blažek (ODS) není velkým příznivcem změn parametrů trestního zákoníku na základně současné kauzy. Tresty za obdobné prohřešky se tak zpřísňovat zatím nebudou.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) si myslí, že by se fake news měly trestat aspoň peněžní sankcí. „Pokud se tady masivně šíří informace, že někdo někde v domovech důchodců umřel masivně po vakcínách, a ono se ukáže, že není pravdivá, má to minimálně generovat nějaký finanční postih,“ sdělil CNN Prima NEWS.

„Těch, kteří dezinformují velmi masivně, je ve veřejném prostoru a na internetu obrovské množství. Policie by měla stíhat i ostatní,“ přiblížila svůj pohled šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO) podotkl, že by se obdobnou měrou ale měli potírat lidé, kteří „straší vystrašené lidi“. Má to na ně horší průběh než samotný covid, sdělil.

Tagy: