Ceny energií mohou být do pěti let smrtící, varuje Dolejš. Vláda podle něj zaspala

Jiří Dolejš

Dolejš a Langšádlová o cenách energií

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) svou liknavostí zaspala a ceny energií v Česku mohou během pěti let vyrůst do takové míry, že budou až „smrtící“. Ve vysílání CNN Prima NEWS před tím varoval poslanec KSČM Jiří Dolejš. Že ceny energií jsou a budou velkým problémem, si uvědomuje i jeho kolegyně z dolní komory Parlamentu Helena Langšádlová (TOP 09). Ta hlásí, že stát musí podpořit ty, na které zvyšující se ceny dopadnou nejvíce.

Nejen zrychlující inflace základních potravin může být v nejbližších letech velkým finančním strašákem. Druhým takovým mohou být i ceny energií. A právě před tím varovali oba politici.

Jak Langšádlová, tak Dolejš zmiňují, že půjde o velký problém. Dolejš vidí hlavní problém v tom, že nejsou řešeny náhrady za útlum uhlí. Kromě toho poukazuje i na to, že emisní povolenky dnes stojí 50 eur a hrozí, že jejich cena vyletí až na 90 eur. Ještě před pár lety přitom byly za pět eur.

Právě to podle něj musí zákonitě dopadnout na spotřebitele. „Tady vláda svou liknavostí zaspala a ceny energií mohou být během pěti let smrtící,“ říká komunista Dolejš, jehož strana ještě donedávna kabinet Andreje Babiše, který tvořilo hnutí ANO a ČSSD, podporovala.

O cenách energií hovořila i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. I ta poukázala na to, že jde o bolestivý problém. Připomněla i roli Evropské unie.

„Evropská komise vyzvala jednotlivé členské státy, aby si vytvořily kapacity pro podporu těch domácností, které budou či již dnes jsou ohroženy,“ připomněla Langšádlová ve vysílání CNN Prima NEWS. Do budoucna podle ní bude nutné pomoci těm nejpotřebnějším. „Musíme podpořit ty, kteří budou zvyšujícími se cenami energie nejvíce postiženi,“ dodala poslankyně TOP 09.

Langšádlová také připomněla, že emisní povolenky byly zpočátku z celých 40 procent udělovány zdarma těm největším producentům emisí. „Bylo jasné, že to je jen dočasné opatření, které mělo zabránit tomu, aby tyto produkce odešly do zahraničí,“ řekla. Pokud by k tomu totiž došlo, hrozil by razantní úbytek pracovních míst.

Langšádlová: Vláda si kupuje seniory za peníze vnoučat

Poslanci ve vysílání CNN Prima NEWS hovořili i o růstu inflace, kterou má Česko aktuálně vyšší než jiné země v Evropě. „Za tím, že nám roste inflace, stojí pochybení vlády,“ řekla Langšádlová a zmínila vládní „živelné posílání peněz jednotlivým skupinám“, čímž si podle ní kabinet pouze „kupoval voliče“.

„Prohloubí to náš schodek, zvýší náš dluh a je to takový cynismus, kdy si kupujete hlasy seniorů za peníze jejich vnoučat. Zní to hezky, ale když se podíváte na vývoj dluhové služby a na to, před čím nás varuje národní rozpočtová rada, je to opravdu velmi nebezpečné,“ zdůraznila pravicová poslankyně.

Že by na vině byly peníze navíc pro důchodce, naopak odmítá Dolejš. „Za to, že nám rostou ceny, mohou důchodci tím, že dostanou přidáno? To je prostě nesmysl,“ reagoval komunistický zákonodárce.

Je namístě přijmout euro?

Langšádlová s Dolejšem mluvili také o možném přijetí eura, které by nahradilo českou korunu. Podle poslance KSČM by se pak Česko zařadilo mezi země s nižším růstem a navíc by muselo ručit za státy s velkými deficity, které již euro mají. „Představte si, že bychom měli nést spoluzodpovědnost za obří deficity nejen Řecka, což je malá země, ale i Španělska či Itálie,“ zmínil Dolejš.

Naopak poslankyně TOP 09 by přijetí eura podpořila. Aktuálně pro to ale podle ní není vhodná doba. „Je v našem zájmu přijmout euro, ale v tuto chvíli jsme v nedobré kondici, protože nesplňujeme maastrichtská kritéria,“ vysvětlila Langšádlová s tím, že aktuálně má Česko až příliš vysoký schodek státního HDP.

Tagy: