Lituju toho, řekl o roli ministra Roman Prymula na dotaz diváka. Roušky odložíme koncem jara

Roman Prymula

Roman Prymula odpovídal na dotazy diváků CNN Prima NEWS

Světlo na konci tunelu, co se týče pandemie koronaviru, vidí šéf resortu zdravotnictví Roman Prymula v příštím květnu či červnu. V tomto období bychom v ideální situaci mohli sundat roušky. Do té doby se budeme muset vyrovnávat s různými protikoronavirovými opatřeními. V následujícím textu ministr odpovídá na nejčastější dotazy, které mu pokládali diváci CNN Prima NEWS.

Nošení roušek

Mnoho dotazů směřovalo na Prymulu ohledně nošení roušek. Spoustě lidem totiž jejich nošení vadí. Ministr zdravotnictví přiznává, že jejich nošení může být nepříjemné, především pak pro lidi s dechovými potížemi. Zároveň však trvá na tom, že nyní je potřeba je nosit. Naopak měl vzkaz pro ty, kteří roušky nosí pod nosem: „Lidé, kteří nosí roušku pod nosem, ji nemusí nosit vůbec,“ prohlásil Prymula s tím, že takové nošení je neefektivní a absolutně nebrání šíření kapének a tím ani viru.

Povinnost nosit roušky při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení se rozšířila o zastávky veřejné dopravy. Kabinet se podle Prymuly nerozhodl jít cestou zemí jako Slovensko, které nařizuje plošné nošení roušek ve městech i obcích. „My se rozhodli nošení rozšířit jen o jednu věc, tedy nástupiště, zastávky a přístřešky, které souvisí s nástupem do MHD,“ řekl.

Roušky se nyní ještě nějaký čas budou nosit, ale zároveň i odhadl možný termín jejich odložení. „Světlo na konci tunelu je druhý kvartál příštího roku,“ řekl Prymula. Je však potřeba, aby nemoc COVID-19 prodělalo podstatné množství lidí a zároveň dojde na proočkování populace.

Lockdown

Prymula odmítá, že by mohlo dojít na lockdown ve smyslu úplného zadržení lidí v domovech. „Pokud bychom si pod ním měli představit, že tady všechno zastavíme, zůstaneme doma a 14 dnů nebo tři týdny neopustíme své domy, tak to určitě nenastane,“ řekl. „Všechna opatření jsme přijali proto, abychom se vyhnuli celoplošnému lockdownu,“ dodal.

Uzavření škol

O zavření škol včetně prvního stupně se podle Prymuly diskutovalo dlouho. „Data ale ukazují, že nejčastěji jsou postiženi pedagogové a pracovníci ve školství, dokonce častěji než zdravotničtí pracovníci. Pokud vezmeme pozitivní osoby podle povolání, či podle oboru činnosti, je na prvním místě s více než 16 procenty právě kategorie žák, student, učeň,“ vysvětlil. Děti z prvního stupně do do škol 2. listopadu vrátí.

Zavření restaurací a barů

K dočasnému zavření restaurací a Prymula řekl: „V gastronomii a pohostinství se přímo nakazilo jen 722 osob, ale další významné počty nakažených souvisejí s nákazou v restauracích barech a klubech, naše statistiky vykazují pod kategorií nákaza na pracovišti, při volném čase, běžných aktivitách a společenských akcích. Pokud bychom to kumulativně sečetli, tak právě tyto aktivity napomohly k významnému šíření viru. Proto jsme museli omezit provoz, za což se omlouvám jak podnikatelům, tak ale i běžným lidem, kterým jsme tak zkomplikovali život.“ A dodal: „Také jsme naslouchali sociologům, kteří správně řekli, že pokud bychom zavřeli školy a nikoliv restaurace, tak bychom vyslali silně negativní vzkaz celému národu, že nám nezáleží na vzdělání.“

Zákaz shromažďování a pití alkoholu na ulici

Zákaz popíjení alkoholu na venkovních prostranstvích má podle Prymuly zamezit přenosu koronaviru po zavření restaurací, barů a klubů. Počet kontaktů ve společnosti má rovněž snížit zákaz shromažďování více než šesti osob. „Jde o to, abychom například omezili setkávání žáků, kteří nemohou chodit do školy,“ uvedl Prymula.

Pokuty za porušování opatření

Šéf resortu zdravotnictví souhlasí s názorem prezidenta Miloše Zemana, který by byl pro pokutování lidí, kteří chodí bez roušky v místech, kde jsou povinné. „Když se nebudou dodržovat opatření, tak to nemá smysl. V Německu jsou tyto věci kryty pokutou, takto by to mělo být,“ řekl Prymula.

Zavádění opatření

Na otázku zavádění opatření v krátkém časovém sledu po sobě, Prymula odpověděl, že se  původně čekalo na výsledky první vlny opatření, ale pak se začala situace rapidně zhoršovat a bylo proto nutné přistoupit k dalším opatřením. „Kdybychom to odsunuli byť jen o dva dny, můžeme se dostat na hodnotu o tisíc více,“ vysvětlil. Reprodukční číslo je nyní okolo 1,4, což je podle Prymuly velice nebezpečné.

Promoření populace

Došlo také na možnost promoření populace. Prymula řekl, že se touto strategií zabýval, pak ji ale zavrhl, a to především proto, že studie ukázaly, že imunita je po prodělání nemoci jen krátkodobá. „To bychom museli promořit celou populaci během čtyř nebo pěti měsíců, a to je nereálné,“ vysvětlil.

Vakcína

Diváky také zajímalo, jak to bude s vakcínou a hlavně kdo ji bude hradit. „Vakcína bude zdarma, celá EU nakupuje vakcínu centrálně. Zdarma bude i její aplikace,“ odpověděl Prymula. Dodal, že počítá s dodávkami vakcíny v horizontu od konce tohoto roku do poloviny příštího. Nákup ruské vakcíny Sputnik V se zatím neplánuje, protože aktuálně není zaregistrovaná podle evropských kritérií.

Neuzavřené hranice

Jednoho z diváků zajímalo, proč na jaře došlo na uzavření hranic, ale nyní tomu tak není. Dle Prymuly se ovšem země aktuálně nachází v diametrálně odlišné situaci. „Tehdy jsme měli málo případů a snažili jsme se zabránit okolním zemím, aby k nám lidi jezdili. Dnes je ta situace opačná,“ řekl Prymula. Podle něj by navíc měl být pohyb po republice či mimo ni omezen, ideálně na dobu příštích tří týdnů. „Pokud by někdo měl uzavřít hranice, tak vůči nám, ne my vůči nim,“ doplnil ministr zdravotnictví.

Covidový semafor

Jeden z diváckých dotazů mířil i na covidový semafor, který je podle mnohých nyní k ničemu, protože se dle něj neřídí. To potvrdil i Prymula. V tuto chvíli semafor ztrácí svoji účinnost, protože zabarvení téměř celé republiky je téměř identické,“ řekl šéf resortu zdravotnictví. Jedním dechem však dodal, že se jej po zklidnění pandemické situace pokusí obnovit, ale dle svých slov „v rozumné míře“.

Počty nakažených, hospitalizovaných a zemřelých

„Čísla jsou jen ilustrativní,“ prohlásil Prymula s tím, že nelze ani srovnávat jednotlivé země, protože každá z nich je jiná. Pro něj je důležité se dívat jen na počty lidí, kteří mají závažný průběh nemoci, potřebují hospitalizaci či jsou ve vážném stavu a potřebují kyslík či dokonce plicní ventilátor. „Čísla hospitalizovaných a úmrtí neošidíme,“ řekl doslova Prymula.

Ministerská funkce

Jedna z divaček se Prymuly dotázala, zda má z funkce ministra zdravotnictví dobrý pocit a zda je za ni rád. „Nejsem rád a lituji toho,“ odpověděl s úsměvem Prymula. Sám vidí, že řada lidí s opatřeními, která vyhlašuje, nesouhlasí. Zároveň řekl, že pokud by místo postu ministra zdravotnictví byl například hlavním epidemiologem pro boj s koronavirem, tak by to v zásadě bylo jedno. „Jediný rozdíl by byl úplně mimo tento proces,“ zakončil Prymula.

Tagy: