Prezident k sobě přibral špatnou ženu, tvrdí Štěch. Senát podle bývalého šéfa úplně selhává

Milan Štěch, který před několika dny oslavil 70. narozeniny, patří mezi historicky nejdéle sloužící senátory. Ve funkci působil čtyřiadvacet let, osm let byl předsedou Senátu. V roce 2020 ve volbách mandát neobhájil a ve vysoké politice skončil. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS promluvil nejen o tom, jak hodnotí práci jeho nástupců, prezidenta Petra Pavla, ale i o propadu sociální demokracie, strany, jejímž je dlouhá léta členem.

V Senátu mají pohodlnou většinu zástupci současné pětikoalice. Přestože řada senátorů měla k zásadním opatřením vlády, ať už se jednalo o důchodovou reformu nebo konsolidační balíček, výhrady, nakonec všechny zákony schválili. Nevytrácí se tak trochu smysl Senátu, který by měl být pojistkou demokracie?
Říkám to strašně nerad, protože jsem jeho zastáncem, ale Senát v současné době naprosto selhává. Pan prezident Václav Havel, který byl jeho podporovatelem a vlastně i díky jeho velkému úsilí Senát vznikl, měl představu, že bude tvořený lidmi, co budou mít větší vztah k občanské společnosti a budou méně provázáni politickou, stranickou scénou. Senát měl nyní jedinečnou šanci u několika zákonů, kde bylo zcela zřejmé, že jsou minimálně na hraně ústavnosti, prokázat svoji funkci ústavní pojistky a selhal. Senátoři, kteří tam sedí, podlehli stranické disciplíně, a to jsem vždycky nesnášel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není mi jasné, jak mohl být v ČR zvolen tento prezident, vzkazuje z Floridy Olga Matušková, vdova po zpěvákovi Waldemaru Matuškovi

Na druhou stranu, řada senátorů tam byla zvolena za stranu a měla by plnit její program...
Ano, podle toho hlasují, nicméně by neměli být vázáni tím, jak politické vedení té či oné strany rozhodne a co po nich žádá. Respektovat volební program ano, ale neměli by být vazaly. A mám obavu, že se to teď u těch zmiňovaných zákonů stalo. Když na mě někdo začal stranicky tlačit a bylo to proti mému přesvědčení, vždycky jsem se vzepřel.

Můžete být konkrétní?
Například Miloš Zeman po mně žádal ohledně volebního zákona, aby se neumožnilo kandidování menších stran, což jsem odmítl. S Richardem Falbrem jsme se proti tomu postavili. Pokud má Senát plnit svoji funkci, nemůže plnit funkci stranickou, ale občanskou. Z pohledu dodržování ústavy a ústavnosti. Bohužel Senát v současné době propásl velkou šanci tohle ukázat a dostal se na špatnou kolej.

Milan Štěch (70)
Politik sociální demokracie a bývalý český odborář. V senátu působil 24 let, čímž se stal historicky nejdéle sloužícím senátorem. V letech 2010 až 2018 byl předsedou Senátu Parlamentu ČR. V období 2002 až 2010 vedl Českomoravskou konfederaci odborových svazů. Je ženatý a má dvě děti.

Jak hodnotíte současného prezidenta Petra Pavla?
Zatím vcelku kladně. Jediné, co bych mu vytkl, je nešťastný výběr spolupracovníků. Nevím, kdo mu radí nebo zda je někomu v uvozovkách zavázán, ale myslím si, že by si měl vybírat jiný typ lidí, než je třeba jeho kancléřka.

Tou je Jana Vohralíková, která předtím pracovala v Senátu jako vedoucí Kanceláře Senátu. Proč se domníváte, že je špatnou volbou?
Neměla už dobré renomé v Senátu. Sice současný předseda Senátu pan Vystrčil moje slova nepotvrdí, ale já to vím. Kvůli jejímu chování a jednání odtamtud odešlo strašně moc lidí, kteří tam byli ještě z doby Petra Pitharta nebo Přemysla Sobotky. Za celou moji osmiletou dobu předsedování Senátu jsem všechny ty pracovníky, kteří kvůli ní odešli, hodnotil velmi kladně a aparát jsem neměnil. Neměl jsem k tomu jediný důvod. Prezident Pavel si ji vybral na Hrad a myslím, že s tím bude mít starosti.

Sociální demokracie ohlásila restart, na posledním sjezdu si změnila název, místo ČSSD začala používat zkratku SOCDEM, potřebnou pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by ale stále nepřekonala. Nepropadáte už beznaději?
Je to složitá doba. Názorově jsme se velmi rozdělili. Je tady skupina, která fandí pětikoalici, ta už je ale početně slabší, než byla před dvěma lety. Pak je tu druhá skupina, která vidí alternativu v hnutí ANO.

Takže jsou ve straně stále dvě nesmiřitelná křídla?
To bych neřekl. Probabišovské křídlo ve straně nikdy nebylo nijak výrazně zastoupené. Spíš to bylo pragmatické křídlo zastoupené Janem Hamáčkem, které chtělo za každou cenu zůstat ve vládních pozicích. Ale ti lidé postupně odešli. Jako třeba teď pan Kulhánek (někdejší ministr zahraničí a současný velvyslanec ČR při OSN, pozn. red.), za což jsem rád, protože sociální demokracii v posledních letech jenom škodil. Celkem se to pročistilo.

Co podle vás zapříčinilo pád sociální demokracie na pomyslné dno?
Je to shoda nešťastných momentů. Nastoupil nový hráč, Andrej Babiš s hnutím ANO, který dokázal značnou část voličů přetáhnout na svoji stranu. Sociální demokracie nikdy neměla tak pevné voličské jádro jako třeba ODS, která privatizací umožnila mnoha lidem dostat se k celkem vysokým majetkům. A ti lidé jim ve volbách za to zůstávají dodnes věrní. Ale i občanští demokraté si prošli problémovým obdobím. Za velkou chybu považuji to, že v první vládě sociální demokracie s hnutím ANO nebyl tehdejší předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka, kterého považuji za jednoho z nejlepších politiků sociální demokracie, vůči Babišovi razantnější a tvrdší. A už v žádném případě se nemělo vstupovat do vlády s hnutím ANO podruhé. Naše pozice byla nedůstojná. To byla fatální chyba. Je ale potřeba umět to překonat.

ODS pomohlo spojení s dalšími politickými stranami. Je to cesta i pro SOCDEM?
Podle mě to správná cesta pro politickou kulturu není. Například Spolu – jedni jsou konzervativní, druzí liberální, třetí křesťané. Když už, tak ať z toho udělají jednu stranu. U starostů pana Rakušana to považuji za podvod na voličích. Nereprezentují starosty. Řada starostů ve městech a obcích s nimi nemá vůbec nic společného. Zneužívají této značky. Vůči voličům by bylo seriózní, aby každá strana byla jasně čitelná a kandidovala samostatně.

Současný předseda SOCDEM Michal Šmarda kritizuje koalici i opozici. Čistě hypoteticky, pokud by se vaše strana dostala do Poslanecké sněmovny, nezavírá si tím koaliční potenciál?
Sociální demokracie by měla kritizovat to, co považuje za špatné a chybné, a neměla by při tom koukat, zda to vychází z vládního bloku nebo opozice. Zároveň si myslím, že kritika není nijak zlá, zákeřná nebo osobní. Můj názor je, že pokud by SOCDEM ve sněmovních volbách uspěla, měla by zůstat v opozici a tam se chovat konstruktivně.

Vláda Petra Fialy má za sebou polovinu volebního období. Z průzkumů vychází, že ji lidé považují za jednu z nejhorších v historii země. Jak to vidíte vy?
Chová se zmateně a působí bohužel komicky. Když se podíváme na vystupování samotného premiéra nebo ministra Válka, byl by z toho krásný komediální seriál. Není to důstojné pro ČR. Dostali jsme se na chvost EU. Obchodní řetězce a banky si z české vlády dělají dobrý den.

Letos uplynulo 34 let od sametové revoluce. Splnila vaše očekávání?
V zásadě ano. Směřování ČR je správné. Co mě mrzí, je, že jsme se daleko víc nepřiblížili západní Evropě. Rozdíl životní úrovně je stále markantní. V posledních dvou letech jsme bohužel dostali velkou ránu do týla. Výrazně se propadly reálné příjmy, lidem se znehodnotily úspory. Těm, kteří si šetřili na stáří, skoro až o 30 procent. To je hrůza! Agrese Ruska na Ukrajině dopadá ekonomicky především na EU a je otázka, jak dlouho to ještě vydrží. Pokud se válečný konflikt nepodaří diplomaticky uzavřít, Evropa vykrvácí. Na USA to tak negativní dopad nemá, nakonec dováží do Evropy i plyn.

Premiér Petr Fiala porovnával nákupy v Česku a Německu:

Tagy: