Ukazuje to na chaos, ve kterém tady žijeme, tvrdí Kuba o nejasnostech kolem očkování

Martin Kuba 10.1.

Rozhovor s hejtmanem Kubou

Vakcína proti koronaviru dochází. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje očkování první dávkou na dva týdny přerušit a pozastavit rezervace. Vyhodnotit situaci v konkrétním regionu má primárně krajský koordinátor, sdělila mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Některé kraje, včetně Středočeského, zrušily zarezervované termíny pro seniory, kteří se už k očkování zaregistrovali.

„Já myslím, že to je doporučení, které ukazuje, v jakém trochu chaosu tady žijeme. Tohle je věc, kterou nemusí nikdo doporučovat. Každému, kdo se podíval na ty dodávky před pár týdny, to bylo jasné. Já už asi měsíc opakuji, že pokud se dodávky nezmění, nebude možné přeočkovat všechny lidi z ledna a ještě k nim přidat v únoru další, když dostanete v únoru méně krabic než v lednu, všem to musí být jasné. Teď se ještě bohužel dodávky ponížily, což situaci ještě umocňuje,“ sdělil jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS).

„Já už měsíc opakuji panu ministrovi, ať férově řekne lidem, že se v první polovině února očkování nových lidí fakticky zastaví. Teď se to stalo a je to realita, která doběhla,“ říká Kuba.

Hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) doporučení nepřekvapilo. „Musím upozornit, že na počátku ledna jsme si vytvářeli zásoby vakcíny, která přišla pro druhou dávku. Tehdy nám bylo jednoznačně řečeno, že se má všechno proočkovat a nic nemáme skladovat v mrazáku. Ta situace je teď poněkud jiná, nicméně my jsme v našem kraji postupovali velmi obezřetně – máme plán na následující období, abychom nemuseli pozastavit očkování první dávkou, a zároveň jsme proočkovali včas a řádně všechny, kteří byli objednáni na dávku před několika týdny a v této chvíli čekají na dávku druhou,“ sdělil Netolický s tím, že v kraji je systém vyhodnocován průběžně den ode dne.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) pro CNN Prima NEWS uvedl, že si nemyslí, že by ministerstvo doporučilo přerušit vakcinaci, jen upozorňuje na to, že termínů je nyní o něco méně. „To není pravda, je nedostatek vakcín pro vypisování nových termínů,“ reagoval Kuba.

„Z medicínského hlediska je logické doočkovat již rozočkované pacienty a potom pokračovat dále v očkování,“ sdělil ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Hrálo roli více faktorů?

Podle Arenbergera člověk musí počítat se všemi variantami a nejspíše se sešlo dohromady více faktorů – Pfizer chtěl zvýšit kapacitu, což vedlo k částečnému omezení výroby. Na druhou stranu se také očekávalo, že další výrobci se dostanou na trh rychleji a s větším množstvím látek. „Tato souhra okolností vedla k tomu, že i my jsme bezhlavě neočkovali velká kvanta všeho hned první týden, abychom potom museli složitě přemýšlet, co bude za tři týdny, respektive za měsíc při přeočkovávání. My pracujeme s určitou rezervou a uvolňujeme pozice postupně, vždycky po týdnu,“ vysvětlil lékař.

„My skutečně vyhodnocujeme všechny vlivy, takže úplně nepozastavíme všechna očkování, protože jsme počítali s nižšími dávkami a byli jsme schopni časy naplánovat,“ dodal hejtman. „My ambulantní sektor a zdravotníky z nemocnic akutní péče proočkovány již máme první dávkou, dokonce právě začíná očkování druhou dávkou. Pokud jde o seniory, náběh je pozvolný. Já jsem se díval na čísla, máme zhruba 20 tisíc seniorů nad 80 let proočkovaných. Ti samozřejmě budou proočkováni druhou vakcínou také, ale jak jsem naznačil, naše kapacity se budou snažit, abychom dále otevírali,“ uvedl Netolický.

Tagy: