Doporučení místo opatření? Pouhá naivita a alibismus nezodpovědné vlády, míní Kubek

Milan Kubek

Ve středu vláda Petra Fialy (ODS) oznámila nová opatření, přesto nadále spíše zastává princip doporučování. To je však podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka naivní a alibistický přístup. „Optimismus, že lidé, kteří nedodržovali nařízení, náhle budou respektovat doporučení, nesdílím,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vláda od pondělí 27. prosince umožní lidem starším 30 let, aby si nechali po uplynutí pěti měsíců od druhé dávky vakcíny aplikovat takzvanou dávku posilovací. Stejně tak se rozhodla pro testování na školách dvakrát týdně, a to od nového roku. „Je to dobré opatření, testovat by se měly děti i učitelé. Ti by především měli být naočkovaní povinně, pokud chceme udržet fungování škol,“ podotkl.

Připomněl, že právě školy byly v poslední vlně největším zdrojem nákazy. „Děti přinášely nákazu do rodin, kde ji předávaly dál,“ pokračoval. Přesto je Kubek toho názoru, že pár mírných opatření a následná doporučení nestačí. „Optimismus, že lidé, kteří nedodržovali nařízení, náhle budou respektovat doporučení, nesdílím. Je to míra naivity, ale i alibismu. Když se situace zhorší, vláda řekne: ‚Vidíte, říkali jsme to. Chovali jste se nezodpovědně‘,“ uvedl.

Dodal, že právě sama vláda se do určité míry chová nezodpovědně. „A to tím, že nenastavuje jasná pravidla. Nejsou zde jasná pravidla, a když platí, tak nejsou vynucovaná. To lidi demoralizuje. Když vidí, jak jejich okolí opatření nedodržuje, tak i ti slušní je přestanou dodržovat,“ myslí si. Jediné, co nyní podle něj může pomoci, je přeočkování, „Pokud vláda nemá odvahu zavádět opatření, kterými by omezila kontakty mezi lidmi, tak třetí dávka je to jediné, co nám může pomoci,“ dodal.

Čeká nás exploze

Mikrobiolog Peter Šebo na dotaz, zda nově uvedená opatření budou stačit, odvětil, že doufá, že má vláda povolené počty na akcích spočítané. „Němci je například omezili na deset, my máme padesát. Nejde odhadnout, jak to bude s šířením omikronu. Snad bude omezení pro padesát lidí stačit,“ uvedl. Sám vlnu omikronu očekává v polovině ledna.

„Postrádám to, co dělají jiné státy, které připravují kritickou infrastrukturu země na to, že 30 procent zaměstnanců bude v karanténě,“ pokračoval s tím, že už nyní by se měla vláda na vlnu spojenou s omikronem připravit. „Odhaduji, že prudký nárůst nakažených začne kolem půlky ledna, do půlky února se zase přežene,“ myslí si.

To, co Česko čeká, však podle něj bude exploze. „Nyní počet infikovaných významně klesá. Pak ale začne růst vlna omikronu, která se zvedne exponenciálně. Bude to exploze. Lidé nechápou, jak tato funkce vypadá – že se nic neděje a pak prásk, proletí to stropem,“ popsal statistický jev. Dodal, že díky vývoji situace ve Velké Británii či jiných zemích půjde začátkem ledna odhadnout, jak bude situace vypadat v Česku. „A vláda pak snad přejde k opatřením, díky kterým vlnu zvládneme,“ uzavřel.

Tagy: