Život si Anička vybojovala, trpí ale dál. Rodina touží po autu na výlety, mohou být poslední

Své místo na světě si Anička musela doslova vybojovat. Po komplikovaném porodu nedýchala a naděje na její vzkříšení byly mizivé. Dnes šestnáctiletá slečna se nevzdala, bohužel si doba, kdy nedýchala, vybrala svou daň v podobě vážných zdravotních následků. Trpí dětskou mozkovou obrnou, epilepsií či kvadruplegií. Anička je plně odkázaná na péči svých rodičů. Ti by jí rádi dopřáli větší komfort při cestování, například na malý výlet. K tomu však potřebují prostornější auto, a tak se s žádostí o pomoc obrátili na veřejnost. Každá větší viróza navíc může být pro bojovnou slečnu smrtící, a tak se rodiče obávají, že by společné výlety mohly patřit mezi ty poslední.

„Aniččin příběh začal před 16 lety při komplikovaném porodu. Narodila se bez života a nikdo nevěřil, že se ji podaří oživit. Povedlo se, své místo na světě si sama vybojovala – bohužel však s těžkými následky,“ přibližuje osud své dcery maminka Lenka na platformě Donio.

ČTĚTE TAKÉ: Na léčbu, pomůcky a lepší život. Zakladatelé sbírek jsou dojatí. Komu vaše štědrost pomohla?

Dívka má těžce poškozený mozek, trpí poruchou centrální nervové soustavy, kvadruplegií, dětskou mozkovou obrnou a epilepsií. „Od narození je závislá na naší péči. Začátky nebyly vůbec jednoduché: cvičení čtyřikrát denně, stále pobyty v nemocnici. Přes to všechno je Anička stále usměvavá slečna. Nicméně se její zdravotní stav začal během let zhoršovat,“ pokračovala.

Při viróze může přijít konec

Před třemi lety se Anička nakazila RS viry. „Její vyčerpané tělo už nezvládlo boj s nemocí, došlo ke kolapsu plic. Okamžitě byla přeložena na ARO a připojena na plicní ventilaci. Stav byl natolik vážný, že nám lékaři moc nadějí nedávali. Anička to ale opět zvládla s tím, že musí mít zavedenou tracheostomii a PEG (umělý vstup do žaludku pro podání výživy, pozn. red.). Její stav je nyní takový, že při jakékoliv větší viróze může přijít konec. A tak se snažíme dělat vše pro to, aby čas, který tady s námi je, měla co nejlepší,“ zdůraznila maminka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nikdy nekouřila, přesto trpí rakovinou plic. Bez antidepresiv bych to nezvládla, říká Lucie

Právě z toho důvodu by rodiče pro Aničku rádi pořídili nové auto, které by disponovalo větším prostorem na zadních sedačkách. „Budeme tak s Aničkou moci lépe manipulovat a vyrazit alespoň na malý výlet. V současné chvíli je závislá jen na převozové sanitce,“ přiznala maminka Lenka s tím, že se může jednat „o jedny z posledních společných výletů“.

Na platformě Donio proto vznikla sbírka, která má za cíl vybrat finance právě na prostornější vůz. „Dříve jsme byli velmi aktivní. Anička chodila do speciální školy, společně jsme běhali půlmaratony, což se jí velmi líbilo. Jezdila do lázní, měla ráda dlouhé procházky, hlavně v lese. Stejně jako dovádění se svým bráškou. To vše už nyní dělat nemůže –⁠ hned je vyčerpaná. Jít ven s vozíkem a s přístroji je náročné nejen pro ni, ale i pro nás rodiče. Proto bychom chtěli prostornější vůz na krátké výlety – abychom si společně mohli užívat zbývající čas,“ dodala maminka.

Z vybraných finančních prostředků, jejichž cíl je stanoven na půl milionu korun, by rodina ráda pořídila nové auto, uhradila povinné ručení a případně zakoupila zimní pneumatiky. „Pokud by se podařilo vybrat více peněz, budou finance využity na zakoupení speciální antidekubitní matrace a jiné rehabilitační pomůcky, případně na nový odsávací přístroj, a to jak na doma, tak na ven,“ dodala maminka.

Pokud i vy chcete Aničce dopřát více času společně s její rodinou i někde v přírodě, můžete jí pomoci prostřednictvím sbírky na stránce Donio.

Tagy: