Vládní řešení lékové krize? Přichází pozdě a chybí mu logika, kritizují Prymula s Dostálem

Roman Prymula a Ondřej Dostál

Novela zákona o léčivech bude účinná nejdříve v polovině roku 2024, takže tuto sezonu neovlivní. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS Léková krize v Česku to řekl expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál. S tvrzením, že novela přichází pozdě a ve spoustě bodech jí chybí logika, souhlasil i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Vedle toho je podle něj pro Českou republiku nevýhodný i plán EU na vyrovnávání cen medikamentů na jednotném trhu, který by mohl způsobit zdražování v lékárnách v Česku.

„Pokud mluvíme o novele zákona o léčivech, tak ta nebude účinná dříve než někdy v polovině roku 2024,“ řekl ve vysílání Dostál. Normu navíc hodnotí jako nešťastnou, neboť aktivně zakazuje lékárnám vytvářet si zásoby, a přitom k tomu nutí výrobce a distributory.

ČTĚTE TAKÉ: Klíště jako manželka? Ta se vám nevyzvrací do rány, smál se Prymula a poradil, jak se chránit

Jediným kladem, který byl expert na zdravotnické právo schopen na celé novele najít, bylo, že si ministerstvo jejím prostřednictvím pořizuje o něco lepší informovanost o tom, co se na trhu děje.

Prymula: Novele chybí logika

Rovněž exministr Roman Prymula ve vysílání zmínil, že novela přichází pozdě a v některých bodech jí dramaticky chybí logika. Například generaci zásob vnímá jako naprosto kontraproduktivní: „Protože pokud jsme v situaci, že je nedostatek léků v celém evropském prostoru, tak když přikážu jednotlivým zemím, aby si vytvořily zásobu, tak z čeho ji budou dělat?“

Vedle toho se Prymula vyjádřil i k farmaceutické strategii Evropské unie, která si klade za cíl, aby distribuce léčiv byla rovnoměrná, zasahovala do všech koutů EU a byla i cenově srovnatelná. A právě na možné dopady posledního zmíněného bodu někdejší ministr upozornil. „Pokud chceme mít jednotnou cenovou politiku v Evropě, tak logicky Česká republika, která je na dně toho koše a máme jedny z nejlevnějších léků, bude potrestána,“ řekl Prymula s tím, že to pro Česko může dopadnout velmi špatně.

Tagy:
Roman Prymula Evropská unie Ondřej Dostál Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnictví nedostatek léčiv