Za nedostatek léků je odpovědný ministr Válek, řekl Špičák. Zkritizoval špatnou informovanost

Julius Špičák

Za aktuální nedostatek léků na českém trhu je samozřejmě odpovědný ministr zdravotnictví, v tomto případě Vlastimil Válek (TOP 09). Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS Léková krize v Česku to konstatoval jeden z místopředsedů sněmovního výboru pro zdravotnictví Julius Špičák (ANO). Zkritizoval rovněž nedostatečnou informovanost ohledně přerušení dodávek medikamentů, která prý není srozumitelná pro laickou veřejnost. S tím nesouhlasil jeho kolega, poslanec z KDU-ČSL, Tom Philipp. Oponoval, že všechny informace jsou veřejně dostupné na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již dříve uvedl, že na výpadku léků nese svůj malý díl viny každý, kdo byl v posledních dvaceti letech ve vládě. Proti jeho slovům se však ve vysílání CNN Prima NEWS vymezil lékař a poslanec Špičák: „Za stav, který na českém trhu nastal, odpovídá ministr zdravotnictví. To je samozřejmost.“

ČTĚTE TAKÉ: Kubek: Takový chaos v dodávkách léků za třicet let nikdo nepamatuje. Válek jen slibuje

Mimoto zkritizoval, že vládě chybí „informatika“. A když chce někdo získat ucelenější představu, nemá šanci se na stránkách SÚKL ani ministerstva zdravotnictví zorientovat.

Proti tomu se Tom Philipp ohradil a oponoval, že informace jsou přístupné jak pro lékaře, tak laickou veřejnost: „Když se chci podívat, jaké léky jsou, nebo nejsou, podívám se na market report, což jsou informace dostupné na stránkách SÚKL – jsou tam vedeny všechny léky. Naleznete tam informace o přerušení dodávek, je tam napsané, kdy se předpokládá jejich obnovení, a v některých případech jsou tam i důvody, proč k výpadku došlo.“

Celoevropský problém s léky

Neshoda zavládla i v názoru na řešení problému Evropskou unií, která na nedostatek léků reagovala už v roce 2020 – tedy na začátku covidové pandemie –, kdy vydala strategický dokument, v němž si kladla za cíl zajistit rovnoměrnou distribuci léčivých přípravků a jejich dostupnost.

Zákonodárce za hnutí ANO se však o dokumentu vyjádřil velice skepticky: „V podstatě je to pouhý pamflet, který vůbec nic neřeší.“ S tím však jeho kolega Philipp nesouhlasil a řekl, že by si nedovolil dokument nazývat pamfletem, neboť je to strategie, která je dána konkrétními orgány, jež mají konkrétní pravomoci. „Není to jen nějaké plácnutí do vody,“ řekl poslanec KDU-ČSL.

Tagy: