Dostali „upíří masku“, teď jsou HIV pozitivní. Úřady děsí následky procedur v salonu krásy

Procedura PRP vstřikování plazmy bohaté na krevní destičky do kůže na obličeji

Salon krásy je spojen s několika případy nákazou virem HIV

Úřady v americkém státě Nové Mexiko opět otevřely případ „upíří pleťové masky“. Procedura, kterou poskytoval kosmetický salon ve městě Albuquerque, spočívala ve vstřikování krve do obličeje klientů. Poté, co se u několika návštěvníků objevil virus HIV, bylo zařízení v roce 2018 uzavřeno. Nyní se ale ve spojitosti s ním vyskytl nový případ smrtelné infekce a úřady vyzvaly bývalé klienty, aby si znovu došli na testy, informuje CNN.

I s nejnovějším případem evidují úřady celkem pět lidí nakažených virem HIV, ať už v přímé, či nepřímé souvislosti se službami poskytovanými kosmetickým salonem, píše web Sky News. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se zatím poslední infikovaný člověk zřejmě nemohl nakazit nikde jinde. Úřad proto znovu otevřel vyšetřování podniku VIP Beauty Salon a bývalým klientům, kteří tam podstoupili „upíří“ proceduru i další služby, jako například vpichování botulotoxinu, bylo doporučeno, aby znovu podstoupili testy na HIV i žloutenku typu B a C. Panují totiž obavy, že nákaz virem HIV může být mnohem více.

ČTĚTE TAKÉ: Kladivem mezi oči. Petr s HIV myslel, že hned umře. Díky lékům žije a nikoho nenakazí

„Je velmi důležité, abychom tu informaci šířili a připomněli lidem, kteří dostali jakýkoli druh injekce související se službami poskytovanými ve VIP Beauty Salon, aby přišli na bezplatné testování,“ uvedla Laura Parajonová z ministerstva zdravotnictví státu Nové Mexiko.

Kontroverzní kliniku v Albuquerque úřady uzavřely v roce 2018 poté, co kontrola odhalila nebezpečné praktiky, během kterých se klienti mohli nakazit infekcemi přenášených krví. V rámci „upíří masky“ sice byla zákazníkům do kůže na obličeji vstřikována zpravidla jejich vlastní krev, nicméně podle CNN mohlo docházet k opakovanému užívání mikrojehel či dokonce i k použití krve jiného klienta. Loni se majitel salonu doznal k pěti trestným činům včetně provozování lékařských úkonů bez patřičné licence.

„Upíří“ procedury, které mají údajně odstraňovat vrásky, redukovat matnou pokožku a jizvy po akné, jsou oblíbené u některých movitých lidí. Zákrok totiž obvykle stojí několik tisíc dolarů. Jedním z propagátorů této metody byla i slavná modelka Kim Kardashian, která ji i absolvovala, píše Sky News. Během procedury je odebrána krev obvykle z paže klienta. Poté se pomocí centrifugy oddělí tzv. PRP – plazma bohatá na krevní destičky – a tekutina se následně pomocí jehly vstříkne do kůže na obličeji klienta.

Tagy: