Drahá a smutná cesta Kurdů do Evropy. Z pohraničníků mají strach a vrací se

Členové běloruských bezpečnostních složek vyklidili největší tábor migrantů a cizince přesunuli do nedalekého logistického střediska.

Kurdi míří do EU, mimo jiné skrze Bělorusko

Kritická situace na hranici mezi Běloruskem a Evropskou unií je už mnoho dní aktuálním tématem. Co migranty motivuje vydat se na strastiplnou cestu za údajně lepším životem, zjišťovala reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová v samotném Iráckém Kurdistánu. Právě z něj převážná část běženců na hranici pochází. Hromadně se zbavují majetku, balí do kufrů to nejnutnější a z letiště v Arbílu míří za světlejší budoucností do některé ze zemí Evropské unie.

„Jako všichni ostatní bych odjel do Evropy. Chci tam, kde jsou jistoty. V roce 2015 jsem jel do Turecka, abych se dostal do Británie. Jenže to nevyšlo,“ uvádí jeden z potenciálních migrantů.

V jedné z nejrušnějších ulic města Sulejmánie se po večerech scházejí mladí lidé. A koho jiného se ptát na budoucnost Iráckého Kurdistánu než jich? „Dostanu tam práci, ubytování. Všechno. Tady nemám nic. Situace v Kurdistánu se zhoršuje, a to z hlediska ekonomiky, ne bezpečnosti,“ říká další.

Vstupenku do Evropy nabízí v Sulejmánii turistické agentury. Těch je tu prý přes stovku. Jednu spoluvlastní Alan Mohamad. O tom, že region zažívá doslova hromadný exodus do Běloruska, mluví zcela otevřeně. Jeho byznys je prý legální. „Běloruská vláda domluvila s tou iráckou, že zjednoduší podmínky vstupu pro turisty. Nejdřív bylo zájemců pár. Nabízeli jsme jen víza, pak to byly celé balíčky včetně letenky a ubytování. Největší zájem byl v září,“ říká Mohamad. „Nemůžete přes hranici s Polskem. Mají povolení střílet. Stejné to je na hranici s Ukrajinou,“ dodává.

Po rozhovoru spoluvlastníkovi cestovní agentury zavolal jeden z klientů, který si před několika týdny zaplatil cestu do Běloruska. Jenže stejně jako další společně s manželkou a dětmi skončil v mrazivém počasí v lese u hranic. Běloruští pohraničníci mu prý nabídli, že za 500 eur na osobu dostanou přes hranici celou jeho rodinu. On jim ale nevěří, chce domů. Do Sulejmánie by se tato rodina měla vrátit už v úterý.

Nedostatek pracovních míst

Jiná kurdská – pětičlenná – rodina se vydala na východ Evropy nedávno. Kvůli tomu musela v Iráckém Kurdistánu prodat dům, auto a bydlí u svých příbuzných. Zajímavé je, že na polsko-běloruské hranici musela za jídlo platit až trojnásobek toho, co stojí v Minsku. Z nastalé situace logicky není nadšená a viní Kurdy. Ti „výlet“ propagovali jako cestu za svobodou, během které nebude problém se z Běloruska dostat. Zároveň vytýkají tamějšímu prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, že ji a další běžence využívá k tomu, aby vydíral Evropskou unii.

Jaký je důvod hromadného opouštění domoviny a cesty do nitra Evropy? Kurdové se cítí zhrzeni, že dlouhou dobu pomáhali Západu v boji proti Islámskému státu, případně proti syrskému režimu vedenému Bašárem Asadem. Mladí jsou zklamaní, že mají málo příležitostí pracovat, i proto, že lidé, kteří vystudují stejný obor v některém z evropských měst, jsou považovaní za větší odborníky.

„Irák si prošel válkou. Země spoléhá na ropu jako hlavní zdroj příjmu. Většina lidí pracuje ve státní správě, ale není tam dostatečný počet míst, takže spousta občanů nemá práci. Vláda nepodporuje rozvoj zemědělství, turismu a průmyslu. Právě to by mělo zvýšit počet pracovních míst,“ podotýká místní novinář Hogr Kamál.

Tagy: