Pomůcky do škol rychle zdražují. Jak je nakoupit, aby to co nejméně pocítila peněženka?

Penál

Drahé pomůcky do škol

Rodiče školáků budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Školní pomůcky jsou zase o něco dražší než před rokem, nový batoh vyjde zhruba na 1 500 korun. Kolik rodiny za základní školní výbavu utratí? A na čem lze výrazně ušetřit?

Obchodníci se už na začátku srpna začali připravovat na masivní zájem rodičů o školní potřeby a zaplnili regály nejrůznějším zbožím. Nejvíce podražilo vybavení pro prvňáky.

Nejdražší položkou ve výbavě prvňáka je školní aktovka, která stojí v kamenném obchodě zhruba 1 500 korun. Mezi nejlevnější pomůcky patří naopak propisky, tužky a pastelky. Vzhledem k velkému množství potřebných kusů se ale jejich cena násobí.

Nejvíce se vyplatí nakupovat pomůcky on-line. Například internetový srovnávač Heureka už zaznamenal nárůst zájmu o školní výbavu až o 50 procent. Cenové rozdíly jsou v některých případech extrémní.

Třeba u jednoho totožného batohu činil u dvou obchodů zhruba 1 200 korun. „Pozorujeme velké rozdíly v nabídkách jednotlivých e-shopů. Dají se ušetřit stovky, ale i tisíce korun,“ zmínila mluvčí společnosti Heureka.cz Adéla Berková.

Zvýšený zájem o školní pomůcky již v polovině léta je podle ekonomů způsoben strachem lidí z dalšího zdražování. „Ceny skutečně mohou být v září citelně vyšší než dnes. Proto si lidé půjčují na věci, u kterých to není rozumné. To se týká právě školních pomůcek,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Z průzkumu společnosti Kruk vyplývá, že při půjčkách na školní potřeby se 45 procent lidí spolehlo na rodinu, dalších 33 procent požádalo banku o méně než pět tisíc korun a zbylých 22 procent chtělo od banky ještě vyšší částku. To se týká především rodin se třemi a více dětmi.

Tagy: