Důchodce inflace nepostihla. Mzdy máme čtyřikrát nižší než v Německu, říkají ekonomové

Finanční analytik Vladimír Pikora a hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka

Problémem v Česku jsou nízké mzdy a velký počet nekvalifikovaných pozic, inflace nejméně zasáhla důchodce. Shodli se na tom v pořadu Zprávy Plus na CNN Prim NEWS finanční analytik Vladimír Pikora a hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka. V české ekonomice se podle nich rozevřely nůžky mezi jednotlivými sociálními vrstvami, a to způsobuje rozdíly v růstu mezd.

Polovina lidí podle průzkumu agentury STEM říká, že se má hůř než před rokem. „Můžeme být relativně rádi, že je to jenom polovina, když se podíváme na řadu makroekonomických indikátorů, které ukazují, jak se české domácnosti mají. Největším problémem je pokles tzv. reálné mzdy (poměr mezi mzdou a cenou zboží a služeb, pozn. red.),“ řekl Peterka.

„Potřebujeme zvýšit mzdy, celou řadu položek máme za stejné peníze jako v Německu, řada potravin je třeba i dražší, akorát v Česku máme čtyřikrát nižší plat,“ popsal problém ekonom a dodal: „Jsme montovnou a skladem Evropy.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nepopulární úspory míří ke schválení. Na koho konsolidační balíček dopadne nejvíce?

Do druhé poloviny „spokojenějších“ obyvatel můžeme podle Pikory řadit například důchodce. „Kdo na tom určitě není hůře, jsou důchodci, protože těm bylo všechno kompenzováno, inflaci nezažili,“ sdělil ekonom s tím, že se v české ekonomice rozevřely nůžky mezi jejími jednotlivými segmenty. Mezi oblasti, kde mzda rostla rychle, lze podle Pikory řadit například energetiku, naopak čtyřprocentní růst mezd v školství označil za mizerný.

Nedostatek pracovní síly v Česku?

Českou republiku podle Peterky podobně jako řadu západních ekonomik trápí pokles poměru aktivních obyvatel ve společnosti, který je způsoben stárnutím populace. „Pro růst ekonomiky je potřeba, aby pracující část populace byla schopna pokrýt potřeby tuzemského trhu práce,“ vysvětlil s tím, že řešením by mohla být i migrace.

Zároveň upozornil i na problém vysoké poptávky po nekvalifikované práci. „V současné době pracuje řada lidí na pozicích s ne tak vysokou přidanou ekonomickou hodnotou. Jedná se například o manuální práce v továrně a je potřeba, aby tuto část populace bylo možné rekvalifikovat směrem k pozicím, které ekonomice přinášejí vyšší přidanou hodnotu,“ popsal Peterka.

Řešením může být snížení počtu státních zaměstnanců

Kromě migrace by podle Pikory, který situaci na trhu práce označil za průšvih, mohlo být řešením i snížení počtu státních zaměstnanců. „Veřejné finance jsou v rozkladu, ale skoro milion lidí platíme z veřejných peněz. Na trhu práce je přitom nedostatek zaměstnanců. Kdy jindy by stát měl seškrtat počet svých zaměstnanců než nyní,“ navrhl Pikora.

Tagy: