Dukovany musí postavit firma, která dodrží dohodu, myslí si Dana Drábová

Dana Drábová

Tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany postupuje pomalu a jeho vypsání se zřejmě opět odsune. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové to není z důvodu technické složitosti. „Podle mě není připraveno předpolí pro vyjednávání s Evropskou komisí, aby mohl ČEZ získat veřejnou finanční podporu pro takovou investici,“ uvedla Dana Drábová v pondělním vydání pořadu K věci na televizní stanici CNN Prima NEWS.

O co jde v tendru století?

Podle Drábové je klíčové, aby v zemi dodavatelské firmy alespoň částečně fungovala vymahatelnost práva. ČEZ by měl uzavřít smlouvu s jedním generálním dodavatelem a nesnažit se investici vysoutěžit za co nejnižší cenu. „Je nepochybné, že za větší bezpečnost zaplatíme více. Ekonomická stránka ale nemůže být jediným měřítkem,“ řekla Dana Drábová v pořadu K věci na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Varování Bezpečností informační služby před dodavateli z Ruska nebo Číny Dana Drábová blíže nekomentovala s tím, že její úřad nebyl přizván k tvorbě ani projednávání zprávy, jež je diskutována v médiích. „Náš úřad skutečně nepotřebuje vědět, jak zmíněná zpráva vznikala,“ ujistila Drábová, že přítomnost SÚJB nebyla v tomto případě nutná.

Zmínila, že za rizikovou část celé investice lze považovat systém řízení a kontroly elektrárny, což je softwarová záležitost. „Dalo by se to vyřešit tak, že se do podmínek zadá, aby toto zařízení bylo dodáno firmou z některé evropské země, případně členské země NATO. A podle mého tam taková podmínka je,“ uvedla.

Je jádro čistý zdroj?

Drábová také zdůraznila, že by si ČEZ měl pohlídat, aby dodavatel zvládl jaderný blok zprovoznit ve sjednaném termínu, trefil se do sjednané ceny a blok byl postaven v dostatečném bezpečnostním standardu. Šéfka SÚJB rovněž zdůraznila, že jakmile se tendr vyhlásí, nemělo by dojít k jeho zrušení, protože se už tak jednou stalo. „Pokud by se to zopakovalo, šlo by o naprosto nemožnou reputační situaci,“ připomněla Drábová soutěž na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, která byla v roce 2009 vyhlášena a o pět let později zrušena.

Bez jaderné energetiky se prý Česko neobejde, pokud má plnit takzvaný Green Deal. Dokument vytyčující klimatické cíle pro jednotlivé členské země Evropské unie. Samotný pátý blok Dukovan ale nic neřeší, protože vlastně jen nahradí dva dosluhující, které přestanou elektřinu vyrábět v rozmezí let 2035 a 2045. „Pokud bychom měli nahradit uhelné elektrárny plynovými, pak je třeba si uvědomit, že plyn není klimaticky příznivý zdroj,“ zdůraznila Drábová.

Podle ní také na půdě Evropské unie probíhají „zuřivá jednání“, zda jadernou energetiku zařadit mezi takzvaně čisté zdroje. „Šéf francouzské energetické společnosti EDF se vyjádřil, že jaderná energie by tam zařazena být měla. Tím pádem by Česko získalo silného spojence,“ dodala Drábová.

Rozhovor Marie Bastlové s Danou Drábovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
jaderná elektrárna elektřina Dukovany Dana Drábová K věci JE Dukovany Státní úřad pro jadernou bezpečnost energetická bezpečnost