Přeplněnost středních škol je kritická, uvedli rodiče v průzkumu. Za doučování dali tisíce korun

Studenti a rodiče, ilustrační snímek

Průzkum mezi rodiči žáků devátých tříd

Až dvě třetiny rodičů žáků devátých tříd vnímají současnou situaci s přeplněností některých středních škol jako kritickou a problematickou. Vyplývá to z květnového průzkumu agentury ResSOLUTION Group. Podrobněji se na celý průzkum můžete podívat v úvodním videu.

„Velmi nás překvapilo, že i když přijímací zkoušku skládá deváťák, tak jde o období, které významně zasáhne celou rodinu. Ukázalo se, že přijímačky ovlivňují rodinný život velmi zásadně,“ uvedla pro CNN Prima NEWS výzkumná analytička z ResSOLUTION Group Libuše Paterová. Reagovala tak na skutečnost, že až dvě třetiny rodičů žáků devátých tříd vnímají současnou situaci s přeplněností středních škol jako kritickou a problematickou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Přeplněné školy? Zájmy dětí nikdo nehájí. Dejme jejich volební hlasy rodičům

Z průzkumu zmíněné agentury například vyplývá, že asi 64 procent respondentů zvolilo střední školy v rámci prvního kola přijímacího řízení podle zájmů a schopností dítěte, a to bez ohledu na šance přijetí. 28 procent dotázaných vybralo jednu školu podle zájmů či schopností a druhou tak, aby byla co největší šance na přijetí. Téměř osm procent pak volilo obě školy tak, aby mělo dítě co největší šance na přijetí.

Další otázkou průzkumu bylo, jak dlouho se žák připravoval na přijímací zkoušky. Z odpovědí vyplývá, že nejvíce detí – konkrétně 38 procent – se připravovalo od začátku deváté třídy.

A kolik celkem stála příprava? Asi 30 procent rodičů zaplatilo za různé kurzy a doučování až tři tisíce korun, skoro 17 procent do pěti tisíc korun a dalších osm procent rodičů bylo ochotno investovat přes 15 tisíc korun.

Podrobněji se na celý průzkum můžete podívat v úvodním videu.

Tagy: