Dvouprocentní inflace za dva roky? Michl využívá psychologické hry, říká Kovanda

Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka 11.5.2022

Nově zvolený guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl tvrdí, že se do dvou let vrátí do Česka dvouprocentní inflace. Podle ekonoma Lukáše Kovandy jsou to ale z jeho strany pouze psychologické hry. Řekl to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Podle rektora Vysoké školy ekonomické Petra Dvořáka jsou ale jakékoliv predikce v tomto směru mnohem složitější než kdy předtím.

Meziroční inflace v dubnu stoupla na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta a dostala se na nejvyšší úroveň od prosince 1993. Podle nového guvernéra ČNB Michla se inflace na dvouprocentní cíl ale vrátí už za 2 roky. „V dnešní době dělat odhady tohoto druhu je složitější než v dobách klidnějších. Ne všechny prognózy ČNB se naplnily,“ oponuje Dvořák.

„Chápu, proč to Aleš Michl říká. Rozumím tomu, co je role centrálního bankéře, a takzvaně potřebuje ukotvit inflační očekávání firem a domácností. Řekne nějakou věc, o které odborníci vědí, že ji nemůže vědět, ale laická veřejnost jí uvěří, protože to říká nadcházející guvernér. Veřejnost si řekne: ‚S inflací to nebude tak špatné, nebude tak výrazná.‘ Trochu to zmírní inflační tlaky. Je to jakási psychologická hra, kterou ovšem mohou hrát lidé, kteří mají určité postavení,“ míní Kovanda.

Vliv na úrokové sazby

ČNB mimo jiné ovlivňuje úrokové sazby u hypoték. Michl je zastáncem mírnějšího růstu základní úrokové sazby při boji s inflací. Během rozhovoru proto padla otázka, jak ve zbytku roku očekává vývoj. „Očekávám další růst s tím, že bude mírnější, než by byl, pokud by bankovní rada zůstala beze změny. Jak již dnes zaznělo na Hradě, bude tady snaha stabilizovat úrokové sazby na nějaké úrovni,“ dodal Kovanda.

Aleše Michla novým guvernérem ČNB ve středu na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Na svůj post nastoupí v červenci. „Důležité je respektovat rozhodnutí pana prezidenta a doporučoval bych hodnotit až výsledky,“ apeloval Dvořák.

Vzhledem ke spekulacím z posledních dní podle Kovandy jmenování Michla překvapivé není. „Například Hospodářská komora rozhodnutí pana prezidenta vítá. Jinak to vidí trhy. Koruna reagovala poměrně citelným oslabením, ale to je spíše důsledek přehodnocení sázek devizových obchodníků na to, co se bude dít. Nějaké dramatické soudy nejsou třeba. Guvernér je nejvlivnější, ale pořád jedním ze sedmičlenné bankovní rady,“ vysvětlil Kovanda.

Tagy: